Parfümün markalar döneminden önce, doğal veya sentetik kokulu yağlar, su ve alkolün belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen hoş kokulu sıvılar olarak tüketildiğini söyleyen uzmanlar, açık parfümlerin kullanılması konusunda uyarılarda bulundular.
Kozmetik üreticilerinin 25823 sayılı Kozmetik Yönetmeliği'ne uygun olan kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmesi için gerekli tedbirleri almakla ve İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzu'na göre üretim yapmakla yükümlü olduklarını belirten uzmanlar, kozmetik ürünlerinin denetiminin Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığını söylediler.
Yönetmelik ekleri incelendiğinde kozmetiklerin içinde bulunması ve bulunmaması gerekenler, üretim yerlerinde uyulması gereken şartlar, denetim mekanizması ve benzeri şartların açıkça görüldüğünü ifade eden uzmanlar, yasal düzenlemelere karşın, bunlara uyulması için güçlü denetim mekanizmalarının olmasının zorunlu olduğunu belirttiler.
Açık Parfüm Alerjik Reaksiyonlara Neden Olabilir
Türkiye'de 1995 yılından itibaren açık parfüm satışına başlandığını ve günümüzde neredeyse her köşe başının açık parfüm büfelerine dönüştüğünü vurgulayan uzmanlar, şöyle konuştular: “Ucuz, kolay ulaşılabilir, istenilen miktarda satın alma seçeneği olması, tüketicileri büyük kozmetik satış noktalarından ve isimli ürünlerden uzaklaştırmaktadır. Açık parfümlerde en çok korkulan, sağlıklı ve güvenli üretim, satış koşulları sağlanamadığı için kozmetiklerin içermemesi gereken maddelerin bulunması, kullanım süresi geçmiş ürünlerin satışa sunulması ve bu nedenle tüketicilerde ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır. Açık parfümün hazırlanışında kullanılan su bile sağlıklı olmalıdır.
Her yabancı madde gibi tenimize değen açık parfümler, alerjik reaksiyonlara yol açabilir, koku aracılığıyla akciğer hastalıklarına zemin hazırlayıcı veya var olan hastalıkları tetikleyici olabilirler. Baş ağrısı, migren ağrılarında artış gibi belirtiler verebilir. Renklendirme, yoğunluk artırma gibi nedenlerle eklenen ek maddelerin de sağlık etkileri unutulmamalıdır. Sonuçta bir kimyasal maddenin etkisinde kalıyorsunuz. Türkiye'de bu konuda halk sağlığı alanında bilimsel çalışmaların da olmadığı görülmektedir.”
Kozmetik ürünün kullanılması sırasında bir sorun çıkması halinde hızlı ve uygun müdahale yapılabilmesi amacıyla, ürün piyasaya arz edilmeden önce, ürünün formülünün ve istenen diğer bilgilerin, Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesindeki Zehir Danışma Merkezi'ne verilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, ancak açık parfüm üreticilerinin buna ne kadar uyduklarının bilinemediğini ifade ederek, halkın ucuz açık parfüme olan talebinin, büyük üreticiler tarafından göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çektiler.