KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
19 °C Güneşli

Ab'yi örnek gösterdi

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Kişi başına milli geliri dünya nasıl hesaplıyorsa biz de o şekilde hesaplıyoruz. Eğer bütün dünya yanlış yapıyorsa, uluslararası istatistikler, herkes yanlış yapıyorsa biz de yanlış yapıyoruz o zaman'' dedi.

Ab`yi örnek gösterdi
14 OCAK 2011 CUMA 09:34
0
2065
1
AA aa

Yılmaz, Rekabet Kurumunun aylık düzenlenen sohbet toplantıları çerçevesinde verdiği ''Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler, Bölgesel Politikalar ve Rekabet'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, küresel krizin etkilerine değinerek, tüm bu süreçte Türkiye'nin gerçekten son derece iyi bir imtihan verdiğini ve ekonomi yönetimi performansıyla bu krizden örnek bir ülke olarak çıkmayı başardığını söyledi.

Türkiye'nin krizden olumsuz etkilendiğini ancak bu etkilenmenin yapısal bir tahribat oluşturmadığını, konjonktürel bir etkilenmenin söz konusu olduğunu ifade eden Yılmaz, siyasi ve mali istikrarın bozulmadığını, finans sisteminde herhangi bir sorun yaşanmadığını, tek bir bankanın bile batmadığını, kamudan bankalara, firmalara kaynak aktarmak zorunda kalınmadığını kaydetti.

Yılmaz, şöyle devam etti: ''Bizim yaşadığımız, daha çok konjonktürel etkiler şeklinde tezahür etti. Bunu da kendi aklımız ve kaynaklarımızla yaptık. Türkiye, bu krizi kendi aklı ve kaynaklarıyla yönetti. Hiçbir uluslararası kuruluştan kriz yardımı almadı. Ben bunu en büyük kazanç sayıyorum, Türkiye yeniden bir özgüven tazeledi. Dünyayı sarsan bu krizde Türkiye güven tazeledi ve bu krizi çok iyi yöneten, krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri oldu ve sonuçlarını 2010 yılında gördük. Temeli 2009'da alınan kararlardı, Türkiye için doğru olan neyse onlar yapıldı. Mali dengeleri hiçbir şekilde bozmadık, geçici tedbirlerimizi zaman içinde kaldırdık, mali dengelerimizi sağlamlaştırıcı adımları diğer ülkelerden çok daha önce attık. Bunun meyvelerini de 2010'da gördük. 2010'daki başarı tesadüfi bir başarı değil, 2009'da alınan tedbirlerin sonuçları. 2010 yılı hem demokrasi hem hukuk devleti hem de ekonomik göstergeler açısından son derece parlak bir yıl oldu. Türkiye, önümüzdeki dönemde daha güçlü bir hukuk devleti, daha güçlü demokrasi olma yönünde kararlılıkla ilerleyecek. Bu, 2010'da net bir şekilde ortaya çıktı.''

Türkiye 2010'u parlak rakamlarla kapattı
Bakan Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik açıdan 2010 yılını son derece parlak rakamlarla kapattığını, ilk 3 çeyrekte yüzde 8,9 büyüme sağladığını belirterek, 2010 yılında büyümenin yüzde 7'nin altında olmayacağını ve hatta yüzde 7'den yüksek bir büyüme sağlanabileceğini kaydetti.

İhracat, enflasyon ve işsizlik rakamlarına değinen Yılmaz, işsizlikte 2009'da yüzde 14'lere çıkan oranı 2 puan düşürerek yüzde 12'lere çektiklerini söyledi. Geçen yıl Eylül'e kadar 953 bin kişinin iş bulduğunu belirten Yılmaz, bu makro göstergelerin bütçe rakamlarına da yansıdığını söyledi.

21. yüzyılda Türkiye'nin iddialı bir ülke olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
''Bütün bu alt yapıyla, kriz sonrası kazanımıyla Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. Bu dönem ülkemizi birinci sınıf ülkelerden biri haline getirme dönemi. Her açıdan, demokrasisiyle, hukukuyla, sosyal göstergeleriyle, ekonomik performansıyla, kişi başına geliriyle her alanda Türkiye artık en gelişmiş ülkeler arasına girmeyi kararlılıkla ortaya koyan bir ülke. 2023'de neyi hedefliyoruz, nereye gitmek istiyoruz, ekonomisi en büyük 10 ülkeden biri olmak istiyoruz. Bunun için milli gelirimiz 730 milyar dolar, resmi beklentimiz ama daha da üstünde olacak. 2010 yılında 730 milyar dolarlık bir milli gelirimiz var, 10 bin doları aşmış kişi başına gelirimiz var. Bunu 2023 yılında en az 2 trilyon dolara çıkarmak istiyoruz, kişi başına gelirimizi de 25 bin dolarlara yaklaştırmak istiyoruz. Hem pastayı, ekmeği büyüteceğiz hem de bunu daha iyi paylaştıracağız.''

Yılmaz, 26 bölgede 81 ili kapsayan ajanslar kurulduğunu, 24 ajansın şu gün itibariyle bölgesel planını hazırladığını, ajansların 49 tane teklif çağrısına çıktıklarını ve şu an çıkılan teklif çağrılarıyla 588 milyon liralık bir destek taahhüdü içine girildiğini kaydetti.

Devlet yardımları
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, daha sonra da soruları yanıtladı. Devlet yardımlarıyla ilgili bir soru üzerine Yılmaz, devlet yardımlarını, her türlü devlet desteğini kapsayan geniş bir kavram şeklinde tanımlayarak, AB tanımları açısından bakıldığında bazı devlet yardımlarının kapsam dışında kaldığını ama rekabeti bozucu, ticareti etkileyici birtakım desteklerin AB çerçevesinde son derece önem verilen hususlar olduğunu söyledi.

Bugün devlet yardımları konusunda taahhüt niteliği taşıyan hususların AB ile üyelik müzakerelerinden değil, Gümrük Birliği Anlaşmasından kaynaklandığına dikkati çeken Yılmaz, ''Bu ayrımı iyi yapmak durumundayız. Müzakere süreci itibariyle olan hususlarda tabii ki delegasyon isteyebiliriz. Farklı bir yaklaşım gösterebiliriz. Ama Gümrük Birliğinden kaynaklanan yükümlülükler konusunda böyle bir şans yok. Zamanın hükümetleri o anlaşmalara imza atarken belli taahhütler altına girmişler'' dedi.

Devlet yardımları otoritesinin sadece AB açısından değil, Türkiye açısından da çok önemli olduğuna işaret eden Yılmaz, ''Rekabet faslına baktığımız zaman bütün devlet yardımlarını toparlamamız gerekiyor. Maalesef Türkiye'de henüz böyle bir sistemimiz yok. Bunları toparlamak durumundayız. AB'ye üye olalım, olmayalım. Ama kim ne yapıyor, hangi devlet yardımımı yapıyor bunun envanterini ülke olarak çıkarmak durumundayız. AB olsun, olmasın devlet yardımları konusunda böyle bir otoriteye ihtiyaç olduğu kanısındayım'' diye konuştu.

Özelleştirme sürecini en hızlı yapan hükümetlerden biriyiz
Başka bir soru üzerine Yılmaz, özelleştirme sürecini en hızlı yapan hükümetlerden biri olduklarını belirterek, şu yanıtı verdi: ''Ciddi anlamda bir özelleştirme yapıldı. Sadece özelleştirme değil, aynı zamanda rekabete de açtık birçok alanı. THY artık tekel değil ama piyasa çok büyüyor gördüğünüz gibi. TELEKOM'da yine rekabete açıldı ama ölçek ekonomilerden dolayı pek rakip çıkmıyor belki. Posta hizmetleri AB'nin en fazla üzerinde durduğu hususlardan biri. Önümüzdeki dönem muhtemelen posta hizmetleri, o konuda da yine çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Ama genel eğilim Türkiye'de işletmeciliğin tamamen özel sektöre bırakılması, devletin yer aldığı alanlarda ise piyasanın rekabete açılması şeklinde ve bu da devam edecek.''

1 Doların altında geliri olan kalmadı
Hükümetin, kişi başına milli geliri 2002 yılında 3 bin 500 dolardan alarak, 10 bin dolara getirdiğini kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti: ''Muhalefet partileri bize şunu söylesinler; Bu hükümet kişi başına milli geliri 2002'de 3 bin 500 dolardan aldı 10 bin dolara getirdi. Bundan sonra 20 bin dolara, 30 bin dolara nasıl çıkaracaklarını söylesinler bize. Gerçek muhalefet budur, diğeri işin kolaycılığı, yok işte böyle hesaplandı, şöyle hesaplandı. O 3 bin 500 dolar da aynı şekilde hesaplandı. Dünya nasıl hesaplıyorsa biz de o şekilde hesaplıyoruz. Eğer bütün dünya yanlış yapıyorsa, uluslararası istatistikler herkes yanlış yapıyorsa biz de yanlış yapıyoruz o zaman. Bunlar uluslararası standartlarla yapılan ölçümlemeler bizim kendi keyfimize göre bulduğumuz metotlar değil.''

Kişi başına 10 bin doların ortalama bir rakam olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Herkese aynı şekilde 10 bin dolar düşmüyor elbette. Bunlar averaj rakamlar. 10 bin doların altında olan, üstünde olan insan var. Bütün ülkelerde bu böyle. Bu Türkiye'ye özgü bir durum değil'' dedi.
Yılmaz, satın alma gücüne göre 1 doların altında geliri olan kimsenin kalmadığını belirterek, ''2002'den bu yana çok ciddi bir şekilde yoksul sayısının düştüğünü görüyorsunuz. Ama bunu da yeterli bulmuyoruz, yoksullukla mücadeleye devam edeceğiz'' diye konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
cihan SARITAĞ (@Misafir_1653)
15 Ocak 2011 Cumartesi 14:12
eğer birileri bü türkiye için bırağ türkiyeyi bingöl için bişey yapacaklarsa orda burda artistlik ve hava yapmasınlar unutmasınlarki her oy her insanın günahı demektir bunu bilmelerini hatırlamak istedim ucu nereye deyecekse buyursunlar yazık gerçekten diyaorum başka bişey demiyorum
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın