Gürcistan'ın özerk bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'da sıcak çatışma tehlikesi giderek artıyor.
Gürcü askerlerinin Abhazya sınırında yığınak yaptığını iddia eden Rusya, Abhazya'da bulunan barış gücü askerlerine takviye yaptı. Rusya, bölgedeki barış gücü askerlerini yüzde 50 artırarak 3 bin kişiye çıkarırken Tiflis, Rus askerlerinin sınırı geçerek özerk bölgesine girmesini kendisine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirdi. Asker takviyesine tepki gösteren NATO da bunun, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Rus barış gücü askerlerinin zırhlı araçlar, ağır silahlar ve askeri mühimmatla sınırı geçerek Abhazya'ya girdiğini duyurdu. Uluslararası toplumdan yardım çağrısında bulunan bakanlık, "Rus ordusunun Gürcistan'a yönelik saldırısına karşılık uluslararası toplumdan çok geç olmadan kararlı bir adım atmasını istiyoruz." dedi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de ulusa sesleniş konuşmasında savaş istemediklerini, ancak 'bölgede sürekli kargaşa ve istikrarsızlık oluşturan Moskova'nın yine kendilerini şiddetin içine sürüklediğini' ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise bölgede bulunan barış gücü askerlerinin sayısının artırılmasının Abhazya ve Güney Osetya halklarının güvenliklerinin garanti altına alınması için gerçekleştirildiği kaydedildi. Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba da asker takviyesinden dolayı memnuniyet duyduklarını kaydetti. Şamba, Tiflis'in Abhazya sınırına bin 500 kişilik bir güç, ağır silahlar ve gıda sevkıyatı yaptığını kaydederek, kendilerinin de 1994 yılında imzalanan anlaşma gereği Rusya'dan ek yardım istediklerini söyledi.
Ukrayna ve Gürcistan, Rusya'nın girişimlerini kınayan ortak bir açıklama yaparken AB ve NATO'dan da tepki açıklamaları geldi. AB Dış Politika başkanı Javier Solana, Rus barış gücü askerlerinin sayısının artırılmasının bölgede tansiyonu yükseltmekten başka bir işe yaramayacağını kaydetti. NATO sözcüsü James Appathurai de Rusya'nın bu ülkedeki asker sayısını teknik açıdan artırma hakkının olabileceğini, ancak siyasal açıdan bunun gerginliği azaltmayacağını belirterek, ittifakın durumu endişeyle izlediğini bildirdi.
1991'de patlak veren kanlı çatışmalar sonrası bağımsızlıklarını ilan eden özerk bölgelerle Tiflis yönetimi arasında gerginlik devam ediyor. Tiflis özerk bölgelere sınırsız federasyon hakkının verileceği teklifler önerirken özerk bölgeler bağımsızlıklarının tanınması için Rusya, BM ve AB'ye resmî olarak başvurdu.
Cihan