Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde konuşan Rehn, ''Yunanitan'ın iflas etmeyeceğini'' belirterek ''alakasız'' bulduğu bu ihtimali değerlendirmekten kaçındı.
Geçen yıl ekonomik büyüklüğünün yüzde 12,9'una ulaşan rekor bütçe açığını azaltma ve rekabet gücü için Yunanistan'a ''maaşları düşür'' tavsiyesinde bulunan Rehn, kemer sıkma önlemleri çerçevesinde kamunun yaptığı gibi özel sektörün de işçilik ücretlerini kırpması gerektiğini vurguladı.
Rehn, Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının 11 Nisan'da kararlaştırdığı 30 milyar avroluk yardım paketine, 8,4 milyar avroyla en büyük katkıyı yapma taahhüdünde bulunan Almanya'da kredinin serbest bırakılabilmesi için gereken meclis onayının gelmemesi ihtimalinin sorulması üzerine Almanya'nın bu konuda diğer üyeler kadar kararlı olduğunu belirterek, ''Eğer (Yunanistan tarafından) yardım talep edilirse Alman taahhüdünden şüphe duymak için bir nedenim yok'' dedi.
AB'nin 11 Nisan'daki kararının ardından hızla düşüşe geçen Yunan tahvil faizleri, Alman meclisinin krediye onay vermeyeceği endişesiyle tekrar yükselmeye başlayarak önceki rekoruna yaklaştı. Uluslararası piyasalardaki son verilere göre 10 yıllık tahvillerde Avro Bölgesi'nde en düşük faizle borçlanan Almanya'ya göre yıllık yüzde 4 daha fazla faiz ödemesi gereken Yunanistan'ın uluslararası yardım almadan borçlarını döndürebilme ihtimali bulunmuyor.
Yunanistan'ın 240 milyar avroluk gayri safi yurtiçi hasılasını hayli aşarak 300 milyar avroya ulaşan borçlarını çevirebilmek için mayıs ayı sonuna kadar 11,6 milyar avro ve yılın geri kalan 7 ayında 20 milyar avro borçlanması gerekiyor.
AA