Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Bozan, Fırat Kalkınma Ajansı temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, firma temsilcileri, kurum amirleri, akademisyenler ve genç girişimciler katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını BİGİAD Başkanı Medeni Arifoğlu, yaptı. BİGİAD'ın çalışmalarına değinen Arifoğlu, “İşadamlarımızı, yatırım konularında bilgilendirme, yönlendirme, müteşebbislik ruhu kazandırma ve beyinlerde yeni ufuklar açılmasını sağlama, diğer bir değişle yeni bir misyon ve yeni bir vizyon kazandırma amacı ile 1994 yılında kısa adı BİGİAD olan Bingöl Girişimci ve İşadamları Derneği olarak faaliyete başlanmıştır. Derneğimiz kısa adı TUSKON olan Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Konfederasyon'un bir üyesi olup, bu üyeliğin sağladığı avantajları kullanarak yurt içinde ve yurt dışındaki iş adamlarımızın ve sanayicilerimizin işyerleri gezilip ilgili sektörleri hakkında bilgi sahibi edinilmektedir. İktisadi kalkınmanın sağlanması için gerekli olan ekonomik verilerin yanında, diğer alanlarındaki verilerinde aynı paralel de gelişmesi gerekmektedir. Emek, sermaye, işgücü, hammadde, ulaşım ve müteşebbis ruhu gerekiyor ise, eğitim durumu, nüfus yoğunluğu, sosyal ve kültürel yapı, hava alanı, üniversite gibi dış etkenlerde önemli role sahiptir” dedi.
“İlimizdeki yatırım alanları nelerdir”
Arifoğlu, Bingöl'ün yatırım alanlarını şu şekilde sıraladı: “Tarım ve hayvancılık, arıcılık ve bal üretimi, kanatlı hayvancılık, jeotermal enerjinin varlığı, bölgesinde orman alanlarının zenginliği, sulanabilir arazinin çokluğu, doğal kaynakların zenginliği, maden yataklarının çeşitliliği ve zenginliği ve hidroelektrik santrallere uygun akarsuların varlığı. Bölgemiz ve ilimiz için bugün veya kısa vadede rantabl ve karlı olan bir iş alanı, orta veya uzun vadede bu özelliğini yitirebilir, dolayısı düşünce aşamasında olan yatırım alanlarımızı gerçekleştirmeden evvel tekrar bir çek etmede fayda vardır.”
Seminerde konuşan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Eraslan ise küreselleşme, rekabetçilik bölgesel kalkınma yaklaşımlar ve yöntemleri hakkında bilgi sunarak, Bingöl'ün nasıl kalkınabileceği yönünde stratejik hedeflerin neler olması gerektiği hakkında bilgiler verdi.
Artık kalkınma anlayışının rekabetçilik üzerine bina edildiğini belirten Eraslan, eşitlik ilkesinin geçerliliğini yitirdiğini bu kapsamda yatırımcının güçlü olan sektörleri tercih ettiğini vurguladı. Kümelenme yaklaşımının çok ciddi çalışmalar gerektirdiğini de belirten Eraslan, yapmış olduğu kümelenme çalışmaları hakkında ise saha tecrübelerinin aktardı.