KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Temmuz 2026 Pazar
°C

82 anayasası yamalı bohça haline gelmiştir

Memur-Sen İl Başkanlığı ve bağlı sendikalar tarafından ‘Sivil Anayasa ve İnsan Hakları' konulu bir konferans düzenlendi.

82 anayasası yamalı bohça haline gelmiştir
10 ARALIK 2007 PAZARTESİ 09:46
0
1567
0
AA aa
. ‘İnsan Hakları Haftası' nedeniyle düzenlenen konferans cumartesi günü saat 13.30'da Bingöl Belediyesi Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Sivil Anayasa Taslağı'nı hazırlayan komisyonun üyesi olan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem'in konuşmacı olarak katıldığı konferansta açılış konuşmasını Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Abdurahman Ensari yaptı. Sendikanın çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktaran Ensari, konferansın, ‘İnsan Hakları Haftası' münasebetiyle düzenlendiğini ifade etti.
Çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta açılış konuşmasının ardından katılımcılara hitaben konuşan Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, hazırlanmakta olan sivil anayasa ve vatandaşlık haklarını anlattı.
Anayasanın tanımı ile konuşmasına başlayan Erdem, yeni ve sivil bir anayasa arayışında, üzerinde titizlikle durulması gereken konu başlıklarından birinin de siyasi haklar olduğunu söyledi.
Anayasaların bireyleri korumak için yapıldığını vurgulayan Erdem: “Bu anayasalarda 2 temel unsur vardır. Birincisi, devlet işleyişini yapmak, ikincisi de bireyin hak ve hürriyetini korumaktır. 1980 anayasası insan haklarını kısıtladığı görülmektedir. Bu yıl ilk defa sivil anayasa çıkarma inisiyatifi ortaya çıkmıştır. 1982 anayasası 13 kez değiştirilmiş ve artık yamalı bohça haline gelmiştir. Bu yamalı bohça artık yama tutamaz olmuştur. 1980 öncesi yaşananlara bir tepki olarak ortaya çıkan, demokratik siyasete duyulan kuşkudan beslenen ve “militan demokrasi” anlayışını kendisine şiar edinen bu anayasayla, siyasi katılım kanalları daraltıldı, siyasi çoğulculuk törpülendi ve siyasi alan resmi ideolojiye aykırı düşünce ve akımlara kapatıldı. Ancak, özellikle 1995 ve 2001 değişiklikleriyle birlikte siyasi hakların alanı kısmen de olsa genişletildi ve anayasa, siyasi haklar bakımından nisbi olarak daha özgürlükçü bir niteliğe büründürüldü. Anayasada gerçekleştirilen bütün olumlu değişikliklere karşın, yürürlükteki anayasanın “Siyasi Haklar ve Ödevler” başlıklı bölümünde hâlâ çoğulculuk ve özgürlükçülük açısından problemli maddelerin var olduğunu belirtmek gerekir” dedi.
Vatandaşlığı yeniden düşünmek
Türkiye'de kültürel alanda yaşanan sorunların (özellikle Kürt sorunu ve Alevi sorunu) çözümü için, anayasal vatandaşlık kavramının referans olarak alınabileceğini ifade eden Erdem: cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar kabul edilen bütün anayasalarda, anayasal vatandaşlık tanımına yer verildiği iddia edilse de, bu iddianın gerçeklikle uyuşmadığını kaydetti.
Erdem: “1924 Anayasası'nda ‘Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın vatandaşlık itibariyle (Türk) ıtlak olunur” (m.88) ifadesine yer verilmiş; 1961 (m.54) ve 1982 (m.66) Anayasalarında ise, ‘Türk Devleti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür' denilmiştir. “Türklük'ün vatandaşlık bağını ifade ettiğine ilişkin 1924 Anayasası'nın formülasyonu daha açık olmakla birlikte, özünde her ikisinin de aynı anlama geldiği ileri sürülmüştür. Bu bağlamda, yeni anayasada şöyle bir tanıma yer vermek doğru bir tercih olacaktır: ‘Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır'” şeklinde konuştu.


BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.07.2026
17:07
BESOB Başkanı Kurtaran:
BESOB Başkanı Kurtaran: 'Bingöl'ün parası Bingöl'de kalsın'
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Mesut Kurtaran, kentte yaklaşık 130 şubesi bulunan ulusal zincir marketlerin yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, 'Aylık milyarlarca lira Bingöl'den çıkıyor. Bu para Bingöl'de kalmalı.' dedi. Kurtaran, yerel esnafa da fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu.
11.07.2026
16:47
Bingöl`de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda 21 şüpheli yakalanırken, çeşitli suçlardan aranan 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
11.07.2026
15:39
MEB`de yönetici kadrolarına ek tazminat
MEB'de yönetici kadrolarına ek tazminat
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı'nda yönetici kadrolarında görev yapan ve belirli hizmet süresini tamamlayan öğretmenlere ek özel hizmet tazminatı verilmesinin önü açıldı. Düzenleme, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerini kapsıyor.
11.07.2026
02:25
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle uzman erbaşların sicil sistemi yeniden şekillendirilirken, bazı kamu kadrolarına 40 yaşına kadar personel alımının önü açıldı. Kanunda fiziki yeterlilik, sözlü sınav ve askerlik hizmetine ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı.
10.07.2026
23:13
Kiğı`yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Kiğı'yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde serinlemek için girdiği çayda boğulan 15 yaşındaki Ali Kemal Övet, yaşamını yitirdi. Olay ilçede büyük üzüntüye neden oldu.
10.07.2026
23:11
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi 2. Dönem Seçimli Genel Kurulu'nda tek aday olarak seçime giren Yunus Kuyuldar, üyelerin oy birliğiyle Kent Konseyi Başkanlığına seçildi. Genel kurulda ayrıca 18 kişilik yeni Yürütme Kurulu da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın