Böylece Silkar, daha önce tonu 500-600 dolara satılan mermer-mozaiği işlenmiş halde 2 bin 500 dolara satmaya başladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, 'Bu, pahalı satış yapıyoruz şeklinde algılanmamalı. Sadece, mermeri-mozaiği işliyoruz, ona artı değer katıp satıyoruz.' diyor. Silkar, halen ABD pazarında bine yakın ürününü 800 bayi aracılığıyla satıyor. Şirket, üretiminin yüzde 35'ini ABD pazarına ihraç ediyor. Türkiye'nin maden ihracatı yıllık 2 milyar dolar civarında. Bunun yarıdan fazlasını doğal taşlar (mermer) oluşturuyor.
Silkar'ın kardeş kuruluşu AKDO dağıtım şirketi, Bridgeport'ta yeni açtığı toplam 10 bin metrekarelik showroom, satış ve depo alanını ABD'lilere tanıttı. Silkar Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, Amerikan pazarında daha da büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin en önemli mermer rezervlerine sahip ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Akbulak, 'Dünya doğal taş rezervi 15 milyar metreküp, bunun 5 milyar metreküpü Türkiye'de. Bu şansı iyi değerlendirmek gerekir. ABD'ye İtalya, Yunanistan gibi ülkeler tonu bin 200, bin 300 dolara ürün satıyor. Oysa aynı ürünü Türkiye 500-600 dolara veriyor. Bu da gösteriyor ki, daha pahalıya ürün satmamız için kalitemizi ve farkımızı ortaya koymalıyız.' önerisinde bulunuyor. Silkar olarak bunu gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade ediyor. Erdoğan Akbulak, ABD pazarına girme hikâyesini şöye anlatıyor: 'ABD'yle ticaret yapmaya karar verdim. Gümrük listesine baktım, Türkiye'den mermere vergi yok. Hemen ihracata başladık. Bir süre sonra gördüm ki; o kadar okul okuduk, ama ilkokul mezunu İtalyan ile aynı işi yapıyorum. Hemen farklılaşmaya karar verdim. Mermer, mozaik ve granit gibi doğal taş ürünlerini işleyerek sattık. Son derece de iyi bir iş yaptık, hem satışlarımız iyi hem de katma değeri yüksek ürünlerle farkımızı ortaya koyuyoruz.' Silkar Madencilik, katma değeri yüksek ürünlerin yanı sıra büyük inşaat projelerinde de yer alıyor. Firma, Enka gibi büyük inşaat şirketleriyle işbirliği yapıyor. Profesyonel mimar, ressam ve tasarımcılarla çalışan firma, inşaat projeleri için özel zemin kaplama, banyo ve mutfak mermeri üretiyor. Bugüne kadar Silkar'ın yer aldığı bazı projeler şöyle: Enka Moskova-Kazakistan, İMKB, Rusya Merkez Bankası binası, Tataristan Başbakanlık ve Meclis Sarayı, Monte Carlo Hermitage Otel ve TÜBİTAK binası. 1990'lı yıllarda doğal taş sektörüne giren Silkar, ABD'nin yanı sıra Avrupa, Güney Kore, Yeni Zelanda, Tayvan, Çin ve Körfez ülkelerine ihracat yapıyor. ABD'de 55 milyon dolar ciro yapan şirketin 2010 hedefi 100 milyon dolar.
Çinliler, kataloğumuzu bile taklit etmiş
Silkar ürünlerini Amerika pazarına sunan kardeş kuruluş AKDO Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Akbulak, kalitesiz ve kopya Çin ürünlerinden şikayetçi. Taklit ürünlerle anılan Çinli firmlardan kendilerinin de zarar gördüğünü anlatan Akbulak, başına gelen ilginç bir olayı şöyle özetliyor: 'İş görüşmeleri için gittiğim Çin'de sektörümüzle ilgili bir katalog gördüm. Kapağını açtığımda kendi kataloğumuzun bire bir kopyasıyla karşılaştım. Katalog sahibine 'utanmıyor musun bunu yapmaya' diye bağırdım. Adam önce bir şaşırdı, sonra kataloğu alıp gitti.' Akbulak, zaman zaman sorunlar yaşansa da Çin'in artık kaliteli üretim de yaptığını kaydediyor. Hakkı Akbulak, Çin'in, maliyet avantajı sağlayan ürünleriyle ön plana çıktığını sözlerine ekliyor.
Zaman