Digiturk 88. Kanaldan yayın yapan Türkiye'nin ilk ve tek yerli belgesel kanalı İZ TV, 1948'de Bingöl'de öğretmenlik yapan ve ‘Efsane Öğretmen' olarak tanınan Hüseyin Hüsnü Tekışık'ın hayatını belgesel olarak hayata geçirmek üzere 10 Haziran 2008'de Bingöl'e geldi.
Hüseyin Hüsnü Tekışık, eşi Ayten Tekışık ve büyük kızı Betül Turan'la geldiği Bingöl'de İZ TV belgesel ekibi eşliğinde ilk görev yeri olan Bahçeköy'ü ve Karlıova'yı da ziyaret etti. Görüntü yönetmeni Serdar Sönmez, yapım sorumlusu Azade Aslan ve kamera asistanı Serdar Cebeci'den oluşan İZ TV ekibi, Tekışık ailesini 60 yıl sonra hayatlarında iz bırakan Bingöl'de görüntüledi. 25–30 Mayıs arasında Ankara'da ilk aşaması tamamlanan belgesel çalışmasına, Bingöl çekimlerinden sonra Tekışık'ın memleketi olan Giresun-Şebinkarahisar'da devam edecek. Belgesel, Eylül 2008'de Digiturk 88. Kanalda yayınlanacak.
“Bahçeköy'e Gelen Gelin”
Yiğit, gözü pek bir delikanlıydı Sivas Öğretmen Okulunu bitirdiğinde… İdealleri vardı tayinini beklerken ve çok heyecanlıydı. Ülkenin neresi olursa olsun görev aşkıyla yanan bir idealistti. Adam gibi adam yetiştirmek tek emeliydi ve öyle de oldu. Bahçeköy'e tayininin çıktığını duyunca hiç tereddütsüz yola koyulmuş daha sonra memleketi Şebinkarahisar'dan daha 4 yaşındayken ‘Ben Ayten'i alacağım' dediği eşi Ayten Hanımı Bahçeköy'e gelin getirmişti. Kızı Karlıova doğumluydu. Ve yıllar sonra Karlıova'ya kızını da alıp Belgesel çekimi için gelmişti. Karlıova'ya gitmeden birlikte Karlıova'da görev yaptıkları rahmetli Mehmet Bektaş ve Atiye Hanımın oğulları öğrencisi Abdurrahman Bektaş'ı ziyaret etmeye gittiklerinde heyecanı kat be kat artmıştı. İkisi de ağlıyorlardı. Abdurrahman bey onun ellerini adeta yalarcasına öpüyordu. İlkokul birinci sınıfı okuttuğu öğretmeni karşısındaydı. Ve onu ziyarete gelmişti. Tarifi imkânsız bir gururdu bu. Geçmişten bahsettiler uzun uzun. Karlı Karlıova günlerinden, yolu olmayan Karlıova'dayken dışardan gelen bir kasa portakalı her eve birer adet dağıttıktan sonra anne babaların yemeyip çocuklarına yedirdikleri günden, kardan kapanan evlerinin ertesi sabah birilerinin yardımıyla açılmasından bahsettiler…Tüm olanaksızlıklara rağmen mutluydular.
Dostları Karlıovalı Mehmet Bektaş'ın kızı Semiramis Karaarslan ile birlikte Karlıova'ya doğru yola koyuldular. Karlıova'da yaptırdıkları Hüseyin Hüsnü Tekışık Lisesini ziyaret ettikten o zamanın belediye başkanı dostları Hasan Lütfü Atlı Bey ve eşini ziyaret ettiler. 95 yaşındaydı başkan ama onlarla olan anılarını bir bir hatırlıyordu. Derken, Bahçeköy'e gitmek için yola koyuldular. Bahçeköy yazısı yoktu yolun üstünde zira başka bir köyün içinden gidiliyordu oraya. Yolu pek güzel değildi, toprak yoldu ama araba rahat gidiyordu. Bir zamanlar izi olmayan köye yaya gidişini gözleri parlayarak anlatıyordu Hüseyin Hüsnü Tekışık. ‘Ayaklarımıza leken giyinerek gidiyorduk. Ayten'le giderken, erzak taşırken zorlanıyorduk ama çok mutluyduk. Ayrı kalınca üzülüyorduk''diyordu.
Köye vardıklarında köy halkı sıralanmıştı. Eşi Ayten Hanım'ın adına yaptırdığı Ayten Tekışık İlkokulunun önünde onları bekliyordular. Heyecanları gözlerinden okunuyordu. Okulun öğretmenleri de onlarla birlikteydi. Harabe haline gelen evlerinin kalıntılarını gezdiler. Sarılıp ağlaştılar, hasret giderdiler tanıdıklarıyla karşılaştıkça. Köyün eşrafından Ahmet Ağa'nın evinde onlar için kuzular kesilmiş, babıko (keldoş) hazırlanmıştı. Aynı gün dönerken Giresun Milletvekilinin kendisi için Meclise sunduğu Büyük Millet Meclisi Hizmet Madalyasını aldığını öğrendi. Yine ‘ilk ödülünü de Karlıova'dayken aldığını söyledi', almış olduğu onlarca ödülleri anlatırken. Taktir edilmek güzeldi hizmet ederken. Rahatsızlık geçirdiği zaman ona çobanların minyatür bir giysisi bir kepenek götürüp ziyaret eden Semiramis hoca ve oğlu Serhan'a ‘'iyileşip yazın Bingöl gelip sizi de alarak Karlıova Bahçeköy'e gidip birlikte ‘babıko' yemeğe gideceğiz'' demişti. Ve öyle de oldu. Eğitim emekçisi Hüseyin Hüsnü Tekışık'ı uzun yıllar gücünü yitirmeden yeni hizmetlerde görmek dileğimizle…
BingolOnline/Bingöl Kent Haber