Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinin ortaklaşa yürüteceği ‘Halk Elinde Ülkesel Küçük Baş Hayvan Islahı Projesi' kapsamında Bingöl Merkez, Solhan ve Karlıova İlçelerinde toplam 53 yetiştiricide çalışma yapılacak. Proje kapsamında köy şartlarında yetiştirilen Morkaraman ırkı 6 bin baş koç altı koyun ve 300 baş koç 53 yetiştiriciye dağıtılacak. Konu hakkında Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘Halk elinde ülkesel küçükbaş hayvan ıslahı projesi'nin
2011-2015 yılları arasında Bingöl'de uygulamaya konulacağı belirtilerek, 2011 yılı için Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı destekleme ödemelerinin 1. Anaç koyun başına 30 TL, 2. Doğan kuzu başına 20 TL, destek verileceği kaydedildi.
Açıklamada, “Hayvancılığın desteklenmesi hakkında 2005/8503 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği uygulamaya konulan Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi 2005 – 2010 yılları kapsayan 5 yıllık dönemde 12 ırk ve tipte 13 ilimizde uygulamaya konulmuştur.
Proje ile Türkiye genelinde uygulama yapılan illerde çalışılan ırklardan elde edilen sonuçların pozitif olması ve ülke ekonomisinde verim artışı izlenmesi sonrasında proje yaygınlaştırılmış ve 2011 – 2015 yılları arasındaki ikinci dönemde ilimizde de uygulanmasına karar
verilmiştir” denildi.
Bingöl'de uygulanacak proje için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nurettin Kıyas, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü ve Proje Lideri hazır bulundu.
Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinin ortaklaşa yürüteceği projede Merkez, Solhan ve Karlıova İlçelerinde toplam 53 yetiştiricide çalışma yapılacağı ifade edilen açıklamada, “Köy şartlarında yetiştirilen Morkaraman ırkı 6000 baş koç altı koyun ve 300 baş koç projenin hayvan materyalini oluşturacaktır. Bu amaçla, proje sürüsü başlangıçta ırkın fenotipik özelliklerine ve canlı ağırlıklarına bakılarak seçilecektir. Projede, döl verim özellikleri olarak, doğum tipi ve mera sonu yaşama gücü oranı; büyüme ve gelişme özellikleri olarak kuzuların doğum, mera başı ve mera sonu canlı ağırlıkları ile 1 yaş ağırlığı, ana ve babaların koç katım öncesi ağırlıkları belirlenecek ve bu özelliklere göre en iyi dişi ve erkek kuzular sürüye damızlık olarak dahil edilerek üzerinde çalışılan sürünün bu özellikler bakımından geliştirilmesi sağlanacaktır. Sürüden yaşlı, hasta, fenotipik olarak kusurlu ve sürü ortalamasından düşük canlı ağırlığa sahip koyunlar ayıklanma nisbeti oranında sürüden atılacaktır” ifadelerine yer verildi.