Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nin işlevi ve çalışmaları hakkında yazılı açıklama yapan Psikoloji ve Kişisel Gelişim Uzmanı H.Gönül Tuna Gende,
2011 yılı çalışma takvimi içerisinde Psikolojik Danışmanlık Merkezi'ne şahsen gelerek hizmet alan 275 kadın,10 erkek, 15 aile ve 20 çocuk ve 175 genç kız olmak üzere yaklaşık 500 kişinin Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden hizmet aldığını açıkladı.
Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nin randevu sitemi ile çalıştığını belirten Gende, hizmetlerin ücretsiz olarak verildiğini hatırlatarak, “Dissosiyatif kimlik bozukluklar, anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları, okul öncesi ve okul dönemi çocuklarda görülen sorunlar, enürezis nokturnal (alt ıslatma), tırnak yeme, konuşma bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, hiperaktivite ve odaklanma sorunu, depresyon, panikatak, çocuk depresyonu, ergen terapisi, aile danışmanlığı alanlarında danışmanlık ve terapi hizmeti veren merkezimizde randevu sistemi ile çalışılmakta olup, merkezimize müracaat eden tüm halkımıza öncelikli olarak ihtiyaç sahibi olanlardan başlanmak üzere en kısa sürede randavu taleplerine cevap verilmektedir. Seanslarımız en az 40 dakika ila 50 dakika arasında değişkenlik göstermektedir. Çoğunluğu bayanlardan oluşan vatandaşlarımız, her türlü danışmanlık veya koçluk hizmetini her hangi bir ücret ödemeden almaktadır. Seanslarımız kişiye özel olup en az dört hafta sürmektedir. 2011 çalışma takvimi içerisinde merkezimize şahsen gelerek hizmet alan 275 kadın, 10 erkek, 15 aile ve 20 çocuk ve 175 genç kızımız merkezimizden hizmet almıştır” dedi.
Gende, “2011 hizmet yılı içerisinde merkezimize gelerek hizmet alan hemşehrilerimizin ortak sorununun ekonomik sorunlar, eğitim yetersizliği, yaşanılan depremlerden arta kalan travmalar, zorunlu göç ve buna bağlı uyum sorunu, aile içi fiziksel ve duygusal şiddet, ahlaki erozyon gibi nedenlerle meydana gelmiş yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluklar, ileri ve orta şiddette yaşanılan depresyon vakaları olduğu tesbit edilmiştir. Aile içi sorunların temelinde sağlıklı iletişim kuramamak bulunurken; çocuklardaki psikolojik sorunların da yine bu iletişim sorunu, ilgi ve şefkat eksikliği temel etken olarak saptanmıştır” diye konuştu.
Çalışmaların Bingöl Devlet Hastanesi ile koordineli bir şekilde sürdüğünü ifade eden Gende, “Merkezimizden danışmanlık veya koçluk hizmeti alırken beklenilen sonuca ulaşamadığımız veya vakanın ilaçla tedavi alması ve daha uzman bir hekim tarafından izlenilmesi gerektiği durumlarda da kişiler ilgili sağlık kurumlarına yönlendirilmektedir” şeklinde konuştu.