Bingöl 5 Temmuz'da Aile Hekimliği Uygulamasına geçiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanacak 'Aile Hekimliği' projesi için Vali Balkanlıoğlu, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve sağlık çalışanlarının katıldığı istişare toplantısında, 'Aile Hekimliği' uygulaması anlatıldı. Ayrıca ayrıntılı olarak sağlık ocaklarının krokilerinin nasıl çizileceği anlatıldı. Bingöl Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara Aile Hekimliği Uygulaması hakkında bilgi veren ve Aile Hekimliği Uygulaması ile sağlık alanında yaşanacak değişimleri anlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, kurumlardan uygulamaya geçiş sürecinde kendilerine destek olmalarını istedi.
BÜTÜN VATANDAŞLAR ÜCRETSİZ MUAYENE OLACAK
Özellikle kırsal bölgeler için daha güzel şartlarda sağlık hizmeti verileceğini söyleyen Dr. Tekin, uygulama ile birlikte aile hekimliği bünyesine girecek olan bütün vatandaşların Aile Hekimleri tarafından yapılacak tedaviden ücretsiz bir şekilde faydalanacağını söyledi. Uygulamanın Türkiye'de 15 Eylül 2005 tarihinde pilot ile seçilen Düzce'de başladığını ve periyot periyot diğer illerin de gruplar halinde uygulamaya geçtiğini belirten Dr. Tekin, “Aile hekimliği uygulamasına başlanması ile ilgili onayın ilimize verileceği 5 Temmuz 2010 tarihine hazırız. Önümüzdeki günlerde hizmet puanına göre hekimlerimizin atamalarını yapacağız” dedi.
BİNGÖL'E 73 AİLE HEKİMİ BAKACAK“Aile hekimliği kayıtları sağlıkla ilgili araştırmalarda çok değerli bir veri kaynağıdır” diyen Dr. Tekin, “İlimizde Aile Hekimliği bünyesinde 73 hekim arkadaşımız çalışacak. Önümüzdeki günlerde bu 73 hekim arkadaşımızı hizmet puanına göre il, ilçe belde ve köy sağlık merkezlerimizde görevlendirilecekler” diye konuştu.
Aile Hekimliğine Avrupa'da yıllarca geçildiğini vurgulayan Dr. Tekin, “Aile hekimliği sistemini kurmuş batı ülkelerinde bir aile hekiminin bir hasta ile olan ilişkisinin ortalama süresi İngiltere'de 10–12 yıl, Danimarka'da 8–10 yıl, Avustralya'da 12–13 yıldır.[3] Aile hekimi kendisine kayıtlı kişilerin ilk başvurduğu hekimdir. Başvuruyu yapan kişinin, her türlü sağlık sorununu ele alır; birinci basamak sağlık hizmetini aşan sorunlar için yapacağı danışmanlık hizmetleriyle diğer uzman hekimlere, gerekiyorsa bir psikologa, bir diyetisyene ya da bir diş hekimine hastayı sevk ederek, koordinatör görevini üstlenir. Dolayısıyla kendisine kayıtlı kişilerin aynı zamanda sağlık danışmanı, bu konuda yol gösteren ve haklarını savunan kişi konumundadır. Aile hekimi hastayı daha ileri bir merkeze ya da başka bir dal uzmanına sevk etmesi gerektiğinde, onun en doğru bilgilerle gitmesini sağlayarak, yüksek maliyetli ikinci basamak sağlık hizmetlerinin daha etkin biçimde kullanımını sağlayabilir. Aile hekimi kayıtları sağlıkla ilgili araştırmalarda çok değerli bir veri kaynağıdır. Kişinin sağlık kayıtlarının bulunması eksiksiz bir koruyucu hekimlik uygulaması için zorunludur. Bu kayıtlar, toplumun sağlığının değerlendirilmesi için gerekli olan istatistikî bilgilerin elde edilebileceği en önemli kaynaktır” diye ifade etti.
Bingöl Online Haber Servisi