Bingöl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nce kamu kurumlarında, STK'larda ve okullarda madde bağımlılığı eğitimi verilmeye devam ediyor.
Eğitimler hakkında yapılan açıklamada; “Aile kurumu, yapısı ve işlevleri bakımından alternatifi olmayan bir kurumdur. Toplumlar için aile kurumunu vazgeçilmez kılan; sahip olduğu koruyucu, önleyici, destekleyici ve eğitici gücüdür. Aile, çocukların bakımı ve yetiştirilmesi, yeni kuşaklara kültürel kimliğin ve değerlerin kazandırılması, tarihsel ve toplumsal bilincin aktarılmasında birey ve toplum arasında bir köprüdür. Son yıllarda yaşanan hızlı toplumsal değişme ile birlikte aile kurumunun güçlendirilmesi için birtakım destek ve yardım mekanizmaları önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda aile hayatını bütüncül bir anlayışla ele alarak hayatın farklı dönemlerinde aile bireylerini ihtiyaç duydukları konular hakkında bilgilendirmek ve özel olarak hazırlanmış aile eğitim programları yoluyla desteklemek zorunlu hale gelmiştir” denildi.
MADDE KULLANIMINDAN UZAK TUTACAK FAKTÖRLER NELERDİR?
Madde kullanımından uzak tutacak faktörlerin sıralandığı açıklamada; “Güçlü ve pozitif aile bağları, Ebeveynlerin çocuklarının arkadaşları ve neler yaptıklarından haberdar olması, Aile içi kuralların açık olması ve herkesin bunlara uyması, Ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına ilgili olmaları, Okulda başarılı olma, Okul, kulüpler gibi kurumlarla kurulmuş güçlü bir bağ, Uyuşturucu kullanımı ile ilgili doğru bilgilenme yapılması olarak gösterilmektedir. Madde kullanımından uzak tutacak koruyucu faktörler çevresel, ailesel ve kişisel faktörler olarak değerlendirilmektedir” şeklindeki ifadeler yer aldı.
Sosyolog Handan Çiftçi tarafından Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında Bingöl İl merkezindeki ve ilçelerimizdeki ilkokul/ ortaokulda görevli öğretmenlere, okul çalışanlarına ve bu okulların velilerine yönelik toplamda 52 okulda “Madde Bağımlılığı Eğitimi” verildiği ve bunların toplamda 78 oturumda gerçekleştiği kaydedildi.