İlimizde çeşitli nedenlerden dolayı satın aldıkları ürünlerden şikayetçi olan 456 kişinin haklarını korunması amacıyla ilgili kuruma başvuruda bulunduğu ve yapılan başvurulardan 396'sı tüketici lehine, 36'sı tüketici aleyhine ve 24 adet başvurunun da uzlaşma yolu ile sonuçlandığı belirtildi.
2008 yılında Bingöl'de toplam 456 tüketicinin satın aldıkları mallardan kaynaklanan sorunlardan dolayı kurumlarına başvuruda bulunduklarını belirten Arslan, “Yapılan başvuruların ardından başlatılan çalışmalar neticesinde tüketici lehine 396, tüketici aleyhine 36, uzlaşma yoluyla çözülen 24 adet başvuru olup, toplam 456 adet tüketici şikayeti karara bağlandı. 40 adet tüketici başvurunun da incelenmesi ise devam ediyor. Çağımızda bilimsel ve teknolojik gelişmeler, insan yaşamını kolaylaştırdığı gibi toplumsal gereksinimleri ve sorunları çok boyutlu ve kapsamlı bir duruma getirmiştir. Bu toplumsal gereksinim ve sorunlar, tüketim ve tüketici hakları kavramının doğmasına neden olmuştur. Bu çerçevede tüketicinin korunması ile ilgili olarak bilinçli bir tüketici mağdur olmamak için şunlara dikkat etmesi gerekiyor. Satın alınacak malı ve koşullarını iyi incelemelidir.,Bir mal veya hizmeti talep etmeden önce piyasa araştırması yapmalı asla fişsiz veya faturasız alışveriş yapmamalı. Firmanın yaygın ve etkin bir servis ağına sahip olup olmadığı araştırılmalı, alışveriş sırasında verilen makbuz, fatura ve garanti belgesi saklanmalı ve tüketici, yasal haklarını mutlaka kullanmalı sonuca ulaşmada ısrarlı ve karalı olunmalıdır. Ayıplı mal ve ayıplı hizmet kabullenilmemeli. Satın alınan mal hatalı veya arızalı ise alınan yere başvurulmalı, sorun çözümlenmediğinde tüketici haklarına başvurulmalılar” şeklinde uyarılarda bulundu.
Şikayetlerin iletilebileceği yerler:
Tüketicilerin satın aldıkları ürünlerde oluşan hatta ve kusurlar nedeniyle nrerelere başvurulabileceği konusunda bilgi veren Arslan : “İl merkezinde sanayi ve ticaret il müdürlüğü, ilçelerde kaymakamlıklarda oluşturulan tüketici sorunları hakem heyetlerine tüketiciler sorunlarını iletebilirler. Bütün tüketiciler her zaman ve rahatlıkla her konuda bilgi almak için hakem heyetimize ve Alo 175 ücretsiz tüketici hattından veya 0(426)2131090 nolu telefonumuzdan bilgi alabilirler” dedi.
En çok şikayet edilen konular
Şikayetlerin özellikle, banka kartları, beyaz eşya ve elektronik malzemeler konusunda yoğunlaştığını belirten Arslan:
“Tüketicilerin mağdur edildiği veya kullanım amacına uygun istifade edemediği değişik konularda kusurlu mal ve kusurlu hizmetlerle ilgili 2008 yılı içerisinde yapılan şikayetlerde en fazla banka kartları, cep telefonları, beyaz eşya, elektronik eşya, mobilya, servis istasyonları, otomobil, tekstil, ayakkabı, yüksel gerilim, su sayaçlarında alınan tamir/bakım ücretleri, telefonlarda alınan sabit ücretler, karayolu ve hava yolu seyahatleri, kapıdan satışlar, mesafeli satışlar gibi konular başı çekti. Bütün tüketicilerin daha sağlıklı daha bilinçli tüketen tüketiciler olmasını temini ediyor ve kendileri için tüketici haklarını koruyan bir yasanın var olduğunun bilinmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.