Üzerinde 40 ve 45 kuruş yazan formlar için bazı illerde sürücülerden 10 lira ücret alınıyor. Zaman gazetesinin haberine göre, sürücüler bu belgeyi daktiloyla doldurtmak için ayrıca para ödüyor. Kırşehir'de sigorta acenteliği yapan Akın Pekin, müşterileri için her ay 15-20 Ek-1 formu doldurduklarını, bir formun tanesini 9 liraya aldıklarını belirtiyor. Bu belgelerin daktiloyla doldurulması için ayrıca para ödendiğini ifade eden Pekin, "Birçok belgenin elektronik ortamda ücretsiz doldurulabildiği bir dönemde sürücüleri mağdur eden uygulama neden hâlâ devam ediyor anlamak zor." diyor. Türkiye Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, bazı odaların tarifelere rağmen formları yüksek fiyattan satabildiğini, bu yönde kendilerine de şikâyetler geldiğini kaydediyor. Apaydın, tarifenin üzerinde ücret alınan kişilerin makbuzlarıyla beraber müracaat etmeleri halinde fazla ödedikleri miktarı alabileceklerini belirtiyor. Fazla fiyat uygulamasının yıllardır devam ettiği düşünüldüğünde sürücülerin geri alabileceği paranın miktarının çok yükseklere çıkabileceğine işaret ediliyor.
Zaman, araç ruhsat işlemlerinde yaşanan bürokrasiyi 'e-devlete geçtik, daktilo şartı bitmedi' başlıklı haberle 20 Mayıs'ta duyurmuştu. Haberde kamu kurumlarının bürokrasiyi azaltmak için e-devlete geçmesine rağmen araç ruhsat işlemlerinde vatandaşın daktiloya mecbur bırakıldığına dikkat çekilmişti. Haberin ardından gelen tepkiler sürücülerin şoförler odasından aldığı Ek-1 belgesiyle ilgili de mağduriyet yaşadığını ortaya çıkardı. Araç ruhsatlarındaki devir, nakil, yenileme gibi 10'a yakın işlem için Emniyet tarafından istenen trafik tescil ve müracaat formu Ek-1 Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılıyor. Federasyon, bu formları Türkiye genelinde il ve ilçelerdeki 690 şubesine gönderiyor. Formların satışını şoför odaları yapıyor. Odalar belli bir tarife üzerinden satmak zorunda oldukları belgeler için yüksek fiyatlar isteyebiliyor. TŞOF'un belirlediği tarifeye göre 45 kuruşa satılması gereken form için Kırşehir'de 9 lira talep ediliyor. Ruhsat işlemi yapılacak araç yabancı plakalıysa fiyat 10,5 liraya çıkıyor. Amasya'daki şoförler odası form için 10 lira isterken, Şanlıurfa 2, Aksaray 1,5 liraya satıyor. İstanbul ve Ankara'da ise formlar 1 liraya satılıyor.
Bazı odalar formu hem satıp hem de doldurma hizmeti veriyor. Bu sefer rakam daha da yükseliyor. Örneğin Artvin Hopa'da şoförler odası 20 lira karşılığında formu da dolduruyor. Sadece belgeyi almak isteyenlerden yine 20 lira isteniyor. Muğla'da form ve doldurma hizmeti 20 lira iken, Afyon'da 15 lira. Odaların büyük çoğunluğu formu üzerinde yazan fiyat olan 45 kuruş üzerinden satmıyor. Aslında odaların form doldurma hizmetleri de tarifelere bağlanmış durumda. Asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamalara göre bir formun doldurulması için 6 lira ücret alınması gerekiyor. Ancak bazı odalar, formu ve bilgileri doldurma hizmetini 20 liraya verebiliyor.
'Fazladan ödenen para geri alınabilir'
TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, formların satışıyla ilgili uyarılarına rağmen istismarların yaşandığını kabul ediyor. Bugüne kadar 10 farklı ilden bu tür şikâyetler aldıklarını belirten Apaydın, "Trafik müracaat formlarının satış fiyatı İçişleri Bakanlığı'nın denetiminde federasyonumuz tarafından hazırlanıyor. Formları tarifelerle birlikte bütün bağlı odalarımıza gönderiyoruz. Hepsi söz konusu tarifeye uymak zorunda. Ancak zaman zaman yüksek fiyatlar istenebiliyor." diyor. Gelen şikâyetleri değerlendirdiklerini, odaları uyardıklarını vurgulayan Apaydın, "Eğer tarifenin üstünden ücret ödeyenler varsa lütfen bizi bilgilendirsin. Parayı ödediklerini belgelendirmeleri durumunda fazla para iade edilir." şeklinde konuştu.
'Nereye şikâyet edersen et' dediler
Yozgat'ta şehir plancısı olarak görev yapan Alper Çelebi, Ek-1 formu için ödemek zorunda kaldığı yüksek ücrete tepki gösteriyor. Aracına taktırdığı LPG'yi ruhsata işletmek istediğini, bunun için gereken EK-1 formunu temin etmek için şoförler odasına gittiğini ifade eden Çelebi, "Belgenin üzerinde yazan ücret yerine benden 5 lira aldılar. Bu paranın fazla olduğunu söyleyip tepki gösterince 'İstediğin yere şikâyet et' dediler. Ek-1 formunu elimle doldurduğum içinde emniyet kabul etmedi. Para verip daktiloyla yazdırınca kabul edildi. Bu ülkede arabaya binmek zor iş. Daha binmeden bir sürü yere para harcamak zorundasın." diyor.
Haberturk