40 yıllık çile devam ediyor1971 yılında Bingöl'de meydana gelen deprem sonrası Bingöl merkeze bağlı Çeltiksuyu Köyü'nde yapılan prefabrik deprem konutlarında yaşam mücadelesi devam ediyor. Üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen köy halkı halen o evlerde yaşıyor.
Bingöl'de 1971 yılında meydana gelen depremin üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen Bingöl merkeze 15 km uzaklıktaki Çeltiksuyu Köyü'nde yapılan prefabrik deprem konutlarında yaşam mücadelesi halen devam ediyor. Bingöl Valiliği'ne bağlı İl Özel İdaresi tarafından yapımı devam eden köy yolu bugünlerde devam ediyor. Çeltiksuyu Köyü Muhtarı Hacı Nurlu, artık deprem konutlarından çıkmak istediklerini söyleyerek, “Köylüler yapılan 184 eve yerleştirilirken 'Burada 10 yıl kalın, size daha sonra ev yapacağız.' denildi. Üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen köy halkı halen o evlerde yaşıyor. Biz yol değil, ev istiyoruz” diye konuştu.
BİR TUĞLA YÜZÜNDEN BİNLERCE İNSAN BU KONUTLARDA YAŞAMAYA MAHKÛM EDİLMİŞ DURUMDA
1971 depreminin üzerinden 3 yıl geçmesinin ardından tekrar köye yetkililerin geldiğini belirten Nurlu, “Gelip prefabrik konutların dış cephesine tuğla yaptılar. Bize 'artık bunlar kalıcı konut' deyip gittiler. Neredeyse bütün köy halen o deprem konutlarında yaşıyor. 2003 yılında meydana gelen depremden sonra Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na dilekçe yazdım. Deprem nedeniyle bölgede yapılacak toplu konut projelerine köyümüzün de dâhil edilerek aynı yerlerimizde bize de depreme dayanıklı yeni konut yapılmasını istedim. Ancak '1971 depremi sonrası Bingöl ve çevresinde yaptırılan prefabrik konutlar daimi konut statüsünde olduğundan, yerine yeniden konut yapılması mümkün değildir' denildi. Yani bir tuğla yüzünden binlerce insan bu konutlarda yaşamaya mahkûm edilmiş durumda” dedi.
YOL ÇALIŞMASI YAPILIRKEN EVLER YIKILACAK ŞEKİLDE SALLANIYOR
Bölgenin deprem bölgesi olduğunu dile getiren Muhtar Nurlu, 2003 yılında meydana gelen depremde köydeki pansiyonlu ilköğretim okulunda kalan 84 öğrencinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Köy'den birçok konutun zarar gördüğünü söyleyen Nurlu, “17 tanesi de oturulamaz hale geldi. Bende bunun üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na ‘Deprem nedeniyle bölge de yapılacak toplu konut projelerine köyümüzün de dahil edilerek aynı yerlerimiz de bize de depreme dayanıklı yeni konut yapılmasını' istediğimizi belirten bir dilekçe yazıp gönderdim. Bir ay sonra gelen yanıtta, 1971 depremi sonrası Bingöl ve çevresinde yaptırılan prefabrik konutlar daimi konut statüsünde olduğundan, yerine yeniden konut yapılması mümkün değildir.” denildi. Bunu demelerinin tek sebebi de konutların etrafına 3 yıl sonra yaptıkları tuğladır. Yani bir tuğla yüzünden binlerce insan bu konutlarda yaşamaya mahkum edilmiş halde.” diye konuştu.
Meydana gelebilecek herhangi bir depremde 40 yıllık konutlardan köyden hiç kimsenin sağ çıkamayacağını aktaran Hacı Nurlu, “İş işten geçmeden devletimizin bize yardım elini uzatmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
40 yıldır köydeki deprem konutlarında hayatını sürdürün Hayriye Gök (60), 42 metrekarelik evde 2-3 ailenin bir arada yaşamaya çalıştığını dile getirdi. Gök, “Bingöl'de 2005 yılında meydana gelen depremde bizim köy merkez üssüydü. Ancak bizim köy hariç diğer köylerin çoğuna yeni evler yapıldı. Devlet yetkililerin artık bizi de görmesini istiyoruz.” diye konuştu.
Köyün ileri gelenlerinden Behçet Özmete (65) de kendisine yapılan prefabrik konutun dış cephesindeki tuğlaların döküldüğünü ifade etti. Evin sadece şu an sadece ince bir panodan ibaret kaldığını söyleyen Özmete, “Ev zar zor ayakta duruyor. Düşmesi an meselesi. Şimdi birde yol çalışması var. Ev yıkılacak gibi sallanıyor. Yollar bitince daha kötü olacak. Çünkü yollar çok yüksek. Yarın öbür gün kar, yağmur yağdığında onlar olduğu gibi evin içine gelecek. Allah yardımcımız olsun” şeklinde konuştu.
YORUM YAZIN
|
|