Bingöl Üniversitesi'nin ilahiyat fakültesi, 50 lojman ve nizamiye binasının temel atma töreni gerçekleşti. Törene AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, kurum amirleri ve üniversite idari personeli katıldı.
Bingöl Üniversitesi'nin günden güne büyüdüğünü belirten Prof. Dr. İbrahim Çapak, ilahiyat fakültesinin 12 bin metrekarelik alana yapıldığını söyledi.
Çapak; “Çünkü hem mimarisini çok önemsedik hem de İlahiyat Fakültemizin ihtiyaçlarını giderebilecek detaylı bir proje çıkarmaya çalıştık. Ayrıca ana nizamiyemizi yaya nizamiyesi haline dönüştürüp adliye binası karşısında yeni bir nizamiye temelini atmış olacağız. Bir de 50 tane lojmanımız var, bunların 48 tanesinin inşaatları başladı. 2 tanesini de Genç yolunda çiftlik alanımıza yapacağız. Bunların dışında hali hazırda devam eden inşaatlarımız var. Hayvan hastanesi inşallah bölgeye hizmet edecek, daha önce temelini atmıştık, yakın zamanda bitecek. Kütüphanemizi 1-2 ay içerisinde teslim almış olacağız. Daha önce araçlarımız için 2 bin 700 metrekarelik hangar temeli atmıştık, o da inşallah yakın zamanda bitecek. Bunsan sonraki süreçte sadece fiziksel değil, kaliteye de ağırlık vereceğiz ve üniversitemizi bölgenin en iyi üniversitelerine doğu taşımız olacağız. Baktığımızda bölge üniversiteleri arasında iyi bir yerde olduğumuzu da görüyoruz. İnşallah daha ileriye taşıyacağız” diye konuştu.
“Türkiye'de sayılı ilahiyatlar arasında”
Yapılacak olan fakültenin Türkiye'de sayılı bir yerinin olduğunu belirten Belediye Başkanı Yücel Barakazi; “Her ne kadar bina yeniden yapılıyor olsa da Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin Türkiye'de sayılı ilahiyatlar arasında olduğunu biliyoruz. Şuana kadar üniversite ile birlikte pek çok kültürel faaliyetler yaptık. Bu kültürel faaliyetler şehrimize ciddi katkılar sundu, sunmaya devam ediyor. Özellikle ilahiyat fakültesinin gelecekte Bingöl'de medrese kültürüyle de ortak çalışma gerçekleştirmesini temenni ediyorum. Çünkü köklü bir medrese kültürümüz var ve bu medrese kültürü gittikçe kaybolmaya başladı. Türkiye'de kıraat ilmi iki yerde var. Özellikle güzel Kur'an okuma konusunda Bingöl'e katkı sunmaya devam ediyor. İlahiyat Fakültesi ile birlikte kıraat merkezinin daha güçlü hale gelmesini temenni ediyorum” dedi.
“Bizi ayakta tutan şey dinimizdir”
İlahiyat fakültesinin en uygun şekilde kullanılacağına inandığını aktaran Vali Ali Mantı; “Bu eğitim kurumlarımızın amacına uygun bir şekilde kullanılacağına inanıyorum. Çünkü bizim millet olarak ayak tutan dinamiklerimizin başında din geliyor. Dinin de doğru kaynaklardan, devlet kaynaklarından öğrenilmesi lazım. Maalesef ülkemiz, din adına bazı şarlatanların sunduğu yanlış hizmetlerden ya da yanlış fikirlerden dolayı zaman zaman maddi-manevi sıkıntılar çekiyor. Bu işin doğrusunu, faydalısını öğrenebilmek için devletimizin denetiminde, kontrolünde dinimizi, İlah'ımızı, Kitabımızı ve önderimizi güzel bir şekilde öğrenme adına çok güzel tesis yapılıyor. İnşallah içini de bu fiziki olgunluğa uygun bir şekilde doldururuz. İlahiyat fakültemizin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
40 milyonluk temel
2007 yılından bu yana Bingöl Üniversitesi ciddi bir maddi destek verildiğini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, desteğin devam edeceğini söyledi.
Yılmaz'ın açıklaması şu şekilde:
“İlahiyat fakültesi, 50 lojman ve nizamiye girişinin toplam maliyeti 40 milyon TL'dir. 2007 yılından bu yana da üniversitemize milyonlarca liralık pay verildi. Bingöl, kelimenin tam anlamıyla bir üniversite şehridir. 16 bini aşkın öğrencisiyle, 1400 çalışanıyla çok önemli bir yere gelmiş durumda. Bu vesileyle üniversitemize verdiği katkılar için cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Laf yapmak kolay ama iş yapmak kolay değil. İş yapanlar bilir ki iş yapılırken, hizmet yapılırken bin bir türlü zorlukla uğraşmanız lazım. Fazla işle uğraşmayanlar, ideolojik siyaset yapanlar her şeyi eleştirirler. İş yapmak zorunda olmadıkları için bol bol konuşurlar ve bu hizmetleri karalamaya çalışırlar. Onlara da vatandaşımız prim vermiyor, kimin hizmet ettiğini kimin etmediğini görüyor. Bingöl halkı her şeyin en iyisine ayık. Son 15 yılda sağlıktan eğitime, ulaştırmadan altyapıya, birçok alanda Bingöl halkına hizmet yapıldı, inşallah daha fazlasını yapmaya gayret edeceğiz. Bu altyapılar vesilesiyledir ki, SÜTAŞ başta olmak üzere yeni yatırımların da hızla devam ettiğini görüyoruz. İnşallah tarımdan sanayine, turizmden başka alanlara kadar Bingöl'de daha fazla istihdam üretildiğini göreceğiz. Şimdiden SÜTAŞ'ta çok sayıda insan çalışıyor, ama asıl etkiyi bu mega yatırımımız bittikten sonra asıl etkiyi göreceğiz. Yine SÜTAŞ ile üniversite işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İstihdam, ekonomi çok önemli ama her şeyden önemli insan. İnsana ne kadar çok yatırım yaparsak azdır. Bingöl de genç nüfusa sahip bir ilimiz. İnşallah ilahiyat fakültemiz ve diğer fakültelerimizle birlikte gençlerimizi donanımlı bir şekilde dünyaya hazırlayacağız. Dünyada büyük bir rekabet var, bu rekabet içerisinde ülkeleri güçlü kılan asıl sermaye, asıl varlık insan gücüdür. Nitelikli, donanımlı, girişimci, yeniliklere açık, aklını bir yerlere kiraya vermemiş, ahlaklı, evrensel değerleri tanıyan ama kendi geldiği yeri de unutmayan gençlik, geleceğimizin en büyük teminatıdır. İnşallah böyle bir gençliğin yetişmesine de bu ilim yuvaları fayda sağlayacak. Bingöl Üniversitesi kendini farklılaştırmak, belli alanlarda başka üniversitelerin önüne geçmek durumunda. O alanlardan biri de ilahiyat.”