TBMM Genel Kurulunda, İstanbul'da 3, Samsun'da 1 vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmeleri sürüyor.
Tasarı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Çubukçu, Yükseköğretim Kurumunun; yükseköğrenim görmek isteyen genç nüfusun fazla ve üniversite mezunu gençlerin oranının AB'ye göre geride olması nedenleriyle, yeni üniversitelerin kurulmasına izin verdiğini söyledi.
Üniversite kurulmasında kriterler olduğunu ifade eden Çubukçu, üniversite kurmak isteyen vakfın 15 milyon lira kaynağı, arazi ve gayrimenkullerinin olması gerektiğini belirtti. Nimet Çubukçu, vakfın, üniversite hizmetleri vermeye kaynağının olup olmadığına ve kurulacak fakültelerin ülkenin ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına da baktıklarını bildirdi.
Bakan Çubukçu, eğitim fakültelerinin, talebin üzerinde mezun vermesine rağmen, halen bazı alanlarda öğretmen açığı bulunduğunu ifade ederek, 32 ilde okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesi nedeniyle, okul öncesi öğretmenliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Çubukçu, 15 bin atama yapılmasına rağmen açığın devam ettiğini ve 24 ilde daha bu uygulamaya geçeceklerini söyledi.
''Yeniden eğitim fakültesi kurup, ülkemizin ihtiyaçları dışında öğretmen yetiştirilmesine izin vermiyoruz, bu alanda ciddi bir planlama yapıyoruz'' diyen Çubukçu, yeni üniversitelerin; ihtiyaç olan sınıf öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği alanlarında eğitim fakültesi açmasına izin verdiklerini, bu alanların dışında açılmasına izin vermediklerini kaydetti.
AK Parti'nin verdiği önergenin kabul edilmesiyle, kurulacak vakıf üniversiteleri arasında yer alan, ''İstanbul Ön Asya Üniversitesinin'' adı, ''İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'' olarak değiştirildi.
AA