KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Temmuz 2025 Cumartesi
°C

36'yı aşkın köy fay hatları üzerinde!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 'Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz' raporunda Bingöl'deki 36 köyün diri fay hatları üzerinde olduğunu belirterek: 'Bingöl kent merkezi dahil Karlıova ve Yedisu ilçe merkezleri ile 2003 yılında 84 öğrencinin yaşamını yitirdiği Çeltiksuyu köyünün de aralarında bulunduğu 36'yı aşkın köy yerleşim alanı doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır.'

36`yı aşkın köy fay hatları üzerinde!
23 ŞUBAT 2021 SALI 17:00
6
4518
2
AA aa

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Bingöl Raporu” Yayınlandı. Yayınlanan raporun ilgili kurum ve birimlerle paylaşıldığı belirtilen açıklamada, 2020 yılı içinde Bingöl'deki deprem dahil 168 vatandaşın hayatını kaybettiği ve 3 bine yakın vatandaşın da yaralandığını belirtildi.

Açıklamada; “Deprem Danışma Kurulumuz, “içinden diri fay geçen” kentlerimizden başlamak üzere, bilgilendirme raporları hazırlayarak ilgili kurum ve kişilere bildirme” kararı almıştır. Bu çerçevede düzenlenen “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Bingöl Raporu-8” hazırlanarak ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılmıştır. 2020 yılı içinde, Elazığ-Sivrice, Malatya-Doğanyol ve Pütürge, Van-Başkale, Bingöl-Yedisu, Manisa-Akhisar ile en son İzmir'de meydana gelen depremlerde; 168 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 3000'e yakın vatandaşımız yaralanmış, 80.000'e yakın konut, işyeri vb. bağımsız bina bölümü yıkılmış veya hasar görmüş, 20 milyar Türk lirasına yakın maddi kayıp oluşmuştur. Odamız, depremler gibi kendi uzmanlık alanında yer alan konulara ilişkin görüşlerini hazırladığı çok sayıdaki rapor, görüş yazısı ve basın açıklamaları yolu ile kamuoyu paylaşmıştır. Yine deprem zararlarının topluma ve yöneticilere doğru bir şekilde aktarılması amacıyla; Odamız Deprem Danışma Kurulunun yaptığı toplantı ve değerlendirmeler sonucunda; “ülkemiz deprem gerçeğinin topluma ve ilgililere doğru anlatılması, kentlerimiz için birer tehlike kaynağı olan fayların konumu ile hangi yerleşim birimlerini doğrudan etkilediğini de dikkate alarak, “içinden diri fay geçen” kentlerimizden başlamak üzere bilgilendirme raporları hazırlayarak ilgili kurum ve kişilere bildirme” kararı almıştır. Bu çerçevede düzenlenen “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Bingöl Raporu-8” hazırlanarak ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılmıştır” denildi.

“36'YI AŞKIN KÖY YERLEŞİM ALANI DOĞRUDAN DİRİ FAY HATLARI VEYA ZONLARI ÜZERİNE OTURMAKTADIR”

36'yı aşkın köyün fay üzerinde olduğu belirtilen açıklamada; “Söz konusu rapordan da görüleceği üzere, Bingöl ili, Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonunun kesişim bölgesinde yer almakta olup, her iki fay zonunda meydana gelebilecek depremlerden doğrudan etkilenmektedir. Ayrıca Bingöl kent merkezi dahil Karlıova ve Yedisu ilçe merkezleri ile 2003 yılında 84 öğrencinin yaşamını yitirdiği Çeltiksuyu köyünün de aralarında bulunduğu 36'yı aşkın köy yerleşim alanı doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır” şeklindeki ifadeler yer aldı.

“CİNAYETE AÇIK BİR DAVETİYE NİTELİĞİNDEDİR”

Yeni yerleşim alanlarının da bu faylar üzerine inşa edildiği iddia edilen açıklamada; “Yine Bingöl kent merkezi, Karlıova ve Yedisu ilçe merkezleri ile 36 köy yerleşim biriminin doğrudan fay hatları/zonları üzerine oturduğu bilinmesine rağmen kamu kurumlarının bu bölgede yaptıkları konutların veya seçilen yeni yerleşim alanlarının da yine fay zonları üzerinde olması, cinayete açık bir davetiye niteliğindedir. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası kamusal sorumluluğunun gereği olarak, halkı ve yöneticileri uyarmaya, bu konuda alınması gereken tedbir ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir. Hazırlanan raporlardan sekizincisi, açıklamamızın ekinde kamuoyu ile de paylaşılmaktadır. Bu kapsamda “Fay Üzerine Oturan Kentlerimiz” dizisi kapsamında hazırlanacak raporlar önümüzdeki süreçte de kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir” denildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81395)
24 Şubat 2021 Çarşamba 12:46
ovadaki arsa sahipleride imar bekliyorlar millete mezarlık yapmak için.bunun önünüde eski belediye başkanları açtı oysa 1.dereceden 2 fay hattınında tam ortasında yer almaktayız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81394)
24 Şubat 2021 Çarşamba 11:57
Serdar Atalay kendisi mimar olduğu halde,dayılarına menfaat sağlamak için tarım arazilerini imara açtı.Yazık değil mi?
12.07.2025
00:58
12Bingölspor`dan sponsorluk çağrısı!
12Bingölspor'dan sponsorluk çağrısı!
Yönetim kurulu üyeleri haricinde bir sonuç alınamadığını ve takıma dışarıdan hiçbir maddi destek bulunamadığını vurgulayan Başkan Özturan; 'Gerekli destekleri sağlayamazsak bu durum bizlerin tek başına üstelenebileceği bir yük değildir. Herkesi, takımımıza sahip çıkmaya davet ediyorum!'
12.07.2025
00:54
Seven`den ‘Terörsüz Türkiye` vurgusu
Seven'den 'Terörsüz Türkiye' vurgusu
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven: 'Terörsüz bir Türkiye, sadece güvenlik açısından değil, sosyal ve ekonomik açıdan da büyük bir dönüşümün kapılarını aralayacaktır.'
11.07.2025
18:32
Bingöl`de aranan şahıs yakalandı, kırsalda uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de aranan şahıs yakalandı, kırsalda uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yürütülen çalışmalarda 4 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs Garip Köyü'nde yakalandı. Sağgöze Köyü kırsalında ise 1.410 kök kenevir ve silah ele geçirildi, iki şahıstan biri yakalandı.
11.07.2025
18:30
DEM Parti Önergesine Yanıt İstedi
DEM Parti Önergesine Yanıt İstedi
DEM Parti gurubundan yapılan açıklamada: 'DEM Parti Belediye Meclis grubu olarak yaklaşık 4 ay önce verdiğimiz önergeye de hala cevap verilmemiştir ve Bingöl Belediyesi yaptığı torpillerle Bingöl gençlerinin vicdanının altında kalmıştır' denildi.
11.07.2025
17:59
LGS`de 500 tam puanla Türkiye birincisi oldu
LGS'de 500 tam puanla Türkiye birincisi oldu
Bingöl merkez TOBB Cevdet YILMAZ Ortaokulu öğrencisi Ahmet Kerem Katar, 2025 Lise Giriş Sınavı'nda (LGS) 500 tam puan alarak Türkiye birincisi oldu! Sonucu 'Bingöl'ümüzü gururlandıran büyük başarı!' notuyla paylaşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'Yolun açık, başarıların daim olsun Ahmet Kerem!'
11.07.2025
17:29
Kuyuldar`dan çağrı!
Kuyuldar'dan çağrı! 'Herkesin fikrine, katkısına ihtiyacımız var'
Bingöl'ün acil çözülmesi gereken sorunlarını 'işgal, su, trafik ve deprem' başlıklarıyla sıralayan ve çözüm için kamu, sivil toplum ve halkın katılımı çağrısında bulunan Bingöl Kent Konseyi Başkanı Yunus Kuyuldar: 'Bu şehirde yaşayan herkesin fikrine, katkısına, deneyimine ihtiyacımız var. Bingöl'ü hep birlikte daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek istiyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın