6111 sayılı Kanun'un 67 nci maddesi ile; 2022 sayılı Kanun'a geçici 2 nci madde eklenerek silikozis hastalarına 3 aylık müracaat süresi verilmişti 25 Şubat 2011 tarihinde başlayan süre 24 Mayıs 2011 de sona ermişti. Bu süre içerisinde çoğu silikozis hastası bu hakkın verildiğini dahi duyamamıştı. 3 aylık yasal süreden yararlanmak isteyen kimi hastanın başvuru sırasında meslek hastanelerinden aldıkları raporlar sağlık kurulu tarafından daha düşük derecede gösterilerek yasadan yararlanamaz duruma getirilmişti.
"Silikozis hastalarına destekler yarım kaldı"
Silikozis hastaları adına yazılı açıklama yapan Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaarslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ve Bingöl milletvekilleri tarafından başlatılan desteğin yarım kalması nedeniyle 6111 sayılı yasaya rağmen sosyal güvenceye kavuşamayan silikozis hastaları için destek talebinde bulundu. Umudun umudunu bekliyorlar şimdi Karaarslan, “Sigortasız, merdiven altı, ruhsatsız iş yerlerinde karınlarını doyurmak, ailerinin geçimlerine katkı sunmak amacıyla en zor koşullarda sigortasız çalıştırılan 20-25 yaşlarında, hayatlarının baharında, hayallerini gerçekleştiremeden, yaşamları kararan bu gençlerin haklarını kim savunacak...!!! Hastaların emekli olabilmek için yaptıkları müracaat üzerinden 8-9 ay geçmesine rağmen çoğunlukla sonuçlanmamıştır. (Bingöl SGK'dan edindiğimiz bilgiye göre 317 müracaat, 60 emeklilik hakkı kazanan hasta var. Diğerlerinin sonucu bekleniyor.) Bu gençlerin yasal düzenleme kabul edildiğinde gerçekleşeceğine dair umutları vardı.
"Umudun umudunu bekliyorlar şimdi"
Türkiyenin her köşesinden arayıp çare bulmamızı isteyen umutsuzlara kim umut olacak. Yazılı ve görsel medyanın desteğiyle sorunlarını kamu oyu oluşturup meclise taşıdık. İktidar ve Muhalefet Milletvekillerimiz destek verdi ve buralara kadar geldik. İnanıyorum ki yine onların desteğiyle bir kez daha sesimizi duyuracağız” dedi.
"Silikozis hastalarından yeniden tetkik istenilsin"
Yetersiz olan 3 aylık müracaat süresinin mutlaka uzatılması gerektiğini söyleyen Karaarslan, “Henüz başvuramamış olanlara yeniden müracaat hakkı tanınarak daha önce silikozis tanısı konulup daha sonra sağlık kurulunda düşük oranda rapor verilen silikozis hastalarından yeniden tetkik istenip, raporların kontrolünün sağlanmasını ve meslek hastalığından kaynaklı iş gücü kaybı yaşayan tüm işçilerin 6111 sayılı yasayla sosyal güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz. Madem hasta hakları yönetmeliğinde hasta hakkı; sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları sebebiyle sahip bulundukları ve T.C. Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış ifadesiyle yer almış, Bakanımız Sayın Faruk Çelik ve tüm Milletvekillerimizden hastalarımızın haklarına sahip çıkmalarını umut ediyor ve diliyoruz” şeklinde konuştu.