Kanun hükümlerine göre ölçü ve ölçü aletlerinin iki yılda bir muayene edilerek, damgalanmasının zorunlu olduğu belirtilen açıklamada, “Ölçü ve ölçü aletlerinin 2017 yılı periyodik muayene müracaatları 1 Ocak tarihinde başlamış olup, 28 Şubat 2017 günü mesai bitiminde sona erecektir. Akaryakıt istasyonlarında kullanılmakta olan akaryakıt ve LPG sayaçları, tartım kapasitesi 2000 kg'ın üzerindeki otomatik olmayan tartı aletleri olan kantar ve basküllerin periyodik muayene müracaatları İl Müdürlüğümüze yapılacaktır.” denildi.
Açıklamada, “Açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan III. ve IV. sınıf otomatik olmayan tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg'a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli terazilerin periyodik muayene müracaatları bağlı bulundukları Bingöl veya İlçe Belediyesi Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluğunca yapılacaktır. Otomatik tartı aletleri, I. ve II. sınıf otomatik olmayan tartı aletleri, tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, taksimetreler ve takografların periyodik muayene müracaatları ise belgelendirilmiş Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü veya Yetkili Muayene Servislerine yapılacaktır.” ifadelerine yer verildi.
PARA CEZASI KESİLECEK
İki yıllık damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılmadan kullanılmasının yasak olduğunu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullananlara 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15/c maddesine göre idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca İdari para cezası uygulanan ve tutanakla tespit edilen uygunsuzluğun tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde ortadan kaldırılmaması halinde bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Ölçü ve tartı aletleri kullanıcılarının ileride mağdur duruma düşmemeleri açısından periyodik muayene müracaatlarını ilgili kuruluşlara en geç 28 Şubat 2017 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.”