FEDAŞ'ta 8 ile 20 yıl arasında değişen sürelerde hizmet veren sayaç okuma personeli olan 23 kişi bir anda işsiz kaldı. Taşeron firmanın ihaleyle değişmesi üzerine gelen yeni taşeron firmanın, işçilere ağır çalışma şartları sunduğu ve bunu da işçileri işten çıkarmak için yaptığı iddia edildi.
Taşeron firmanın kendilerinden yol, yemek gibi masrafları kestiğini, mesai hariç Bin 900- 2 bin TL olan ücretlerini Bin 604 TL'ye düşürdüğünü ve hafta sonu da çalışma zorunluluğu getirdiğini iddia eden işçiler, şirketin amacının çalışma şartlarını ağırlaştırarak kendilerinin işine son vermek ve İŞKUR aracılığıyla yeni işçi almak olduğunu iddia etti.
“İŞKUR'un sağladığı kolaylıkları suiistimal ediyorlar”
İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun yaptığı işçi alımlarının suiistimal edilmeye çalışıldığını ifade eden mağdur işçiler; “Bizler 8 ile 20 yıl arası görev yapmış insanlarız. Ama taşeron firma bize çıkış yapıp İŞKUR'dan giriş yapmak suretiyle işe alacağını söyledi. Bu devleti kandırmak ve sömürmektir. Kendileri kar edecek diye devletimizi zarara uğratmaktan çekinmiyorlar. Ama bu insanların mağdur ettikleri biz oluyoruz ve bunu görmesi gereken devleti bize sahip çıkmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Bizle pazarlığı taşeron firma değil, FEDAŞ Müdürü yaptı”
İhaleyi alan yeni taşeron firmanın yetkili mühendisi Serkan İnce ile yapılan toplantıya Fırat EDAŞ İl Müdürü Fatih Balta ve Bağlantı Ölçüm Şefinin de katıldığını iddia eden mağdur işçiler; “Toplantıda taşeron firma yetkilisi ile değil de Fırat EDAŞ İl Müdürü ile pazarlık yaptık. Taşeron firma temsilcisi toplantıda konuşmadı. Bağlantı Ölçüm Şefi Ömer Özel gelen taşeron firma temsilcisi ile kendi odasında kapıları kilitleyerek özel görüşmeler yaptı. Bize her fırsatta biz bir aileyiz diyen Müdürümüz bizle pazarlık yaptı. Hatta bize ‘Sabaha kadar burada otursanız da taşeron firmanın verdiği fiyat değişmeyecek' dedi. Bizi verimli çalışmamızdan dolayı takdir eden, bizi bir aile olarak gören müdürümüz, bizi işsiz bırakan firmanın temsilcisi gibi davrandı “ifadelerini kullandı.
Aralarında 20 yıldır bu kuruma hizmet verenlerin olduğunu söyleyen mağdur işçiler; “Bazı arkadaşlarımız 20 bazısı 15 bazısı 12 yıldır FEDAŞ bünyesinde hizmet veriyor. En az hizmet süresi olan 7-8 yıl. Bunca yıllık hizmetin karşılığı kapıya konmak mı olmalıydı?” dedi.
“Siyasilerle görüştük sonuç alamadık”
Mağduriyetlerini anlatmak için siyasilerle de görüştüklerini söyleyen işçiler; “Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun'a durumu bildirdik. Konuyla ilgileneceğini söyledi ama hala bir geri dönüş alamadık. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz'ın danışmanına ulaştık. Şirketle görüşmemizi ve kendilerinin bu konuda bir şey yapamayacağını söyledi. Eski Bingöl Milletvekili Eşref Taş ile görüştük. O da konunun takipçisi olacağını söyledi. Bunun üzerine Elazığ Milletvekilleri Ömer Serdar ve Ejder Açıkkapı ile görüştük. Ömer Serdar konu hakkındaki bilgileri istedi ve konuyu ilgili Bakan'ın masasına götüreceğini söyledi. Ejder Açıkkapı ise takipçisi olacağını söyledi. Yani siyasilerden herhangi bir fayda göremedik. Konuyu Cumhurbaşkanına da götürdük. Oradan bir cevap gelmesini bekliyoruz. Tüm Bingöl halkı ve kamuoyu bilsin diye burada açıklıyoruz. Biz mağdur edildik. 23 aile ekmeğinden oldu. Yıllarca verilen emek ve hizmet yok sayıldı. Biz de hakkımızın sonuna kadar takipçisi olacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.