Yaptığı hayırlı hizmetlerle adını duyuran Umut Kervanı Vakfı Üyesi Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği (Bingöl Umut Kervanı Derneği), 2020 yılı Ocak ayına ait faaliyet raporunu açıkladı.
Yapılan çalışmalarla ilgili yazılı açıklama yapan Bingöl Umut Kervanı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Demir, “Ocak ayında 23 aileye 6 bin 960 TL değerinde ayni ve nakdi yardımını yaptık. 1.560 TL gıda ve 5.400 TL nakit olmak üzere toplamda 6 bin 960 TL yardımda bulunduk” dedi.
MÜLK ALLAH'NDIR, O'NUN İSTEDİĞİ GİBİ HARCAYALIM
İnfakın önemine vurgu yapan Demir, “İslâm'a göre ‘bütün mülk' (mallar zenginlikler) Allah'ındır. İnsan, o mülk üzerinde yaşar, onu kullanır, geçimliği için harcar, sonunda o mülkün nöbetini başkasına bırakır ve ahirete gider. İnsanlardan bazıları çok mala sahip olabilir, bazılarına muhtaç olacak kadar az mala sahip olabilir. Kimileri hasta ve sakatlık yüzünden yeteri kadar mal kazanamaz. Üstelik çok mala sahip olmak bir imtihan (sınav) sebebidir. Allah (cc) insanları ilimler, sağlıkla, malla, geniş imkânlarla, çocukla sınamaktadır. Malı insana veren Allah (cc), bu maldan muhtaçlara ve elimizin altındakilere de vermemizi emrediyor. Bir Müslüman aile reisi, hanımını, çocuklarını, anne ve babasını zorunlu olarak bakar. Bu üç grubun nafakası aile başkanının görevidir. Bu Müslüman bunlardan başka, dedesine, ninesine, torunlarına, amcasına, halasına, teyzesine, dayısına –eğer muhtaçlarsa- infak etme durumundadır. İnfak etmek isterse, bunlardan başlaması gerekir. İnfak, aile reisinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere verdiği geçimlik olduğu gibi, muhtaçlara ve fakirlere verdiği zekât, fıtralar, verdiği sadakalar da, yaptığı yardımlar da birer infaktır” diye konuştu.
İYİLİĞİN EN GÜZEL DERECESİNE ULAŞALIM
Kişinin sevdiği şeylerden infak etmesi gerektiğini belirten Demir, “Allah (cc) varlıklı Müslümanlara, Allah yolunda harcama yapmalarını (infak etmelerini) emrediyor. Bu Allah yolunda harcama yapmak; infak etmenin, gerekli yerlere yardımda bulunmanın ta kendisidir. “Ey iman edenler, kazandıklarınızın ve sizin için yerden çıkardığımız ürünlerin en helâl ve iyisinden Allah yolunda harcayın.” (2 Bakara/267) İnfakın en güzeli kişinin çok sevdiği maldan yaptığı harcamadır. Kişinin malı ve dünyalığa meyli fazladır. Onları çok sever, daha çok olmasını da ister. Sırf Allah'ın (cc) emrettiği sevabını umarak, insanlara iyilik etmenin mutluluğunu yaşayarak o sevdiği maldan bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermek, çok önemli ve övgüye değer bir fazilettir: “Sevdiğiniz şeylerden Allah (cc) yolunda harcayıncaya kadar Cennete ve iyiliğin en güzeline (birr'e) ulaşamazsınız.” (3 Âli Iman/92) Kişi sevdiği şeylerden az olsun çok olsun, muhtaçlara verdiği zaman bu ayette müjdelenen ‘iyiliğin en güzel' derecesine, yani ‘birr'e ulaşmış olur. İnfakın en faziletlisi ise kişinin, muhtaç olan akrabalarına yaptığı harcamadır. Kişi, ailesinin fertlerinin geçimini sağlamak üzere harcama yaparsa o onun için bir sadaka olur. Bu vesileyle imkân ve iktidar sahibi kardeşlerimizi sosyal ve ekonomik sorumlulukları noktasında daha duyarlı olmaya davet ediyor ve bu hayır kervanında birlikte yürümeye çağırıyoruz. Bu çalışmalarda emeği geçen herkesten Allah razı olsun” şeklinde konuştu.