İl Çevre ve Orman Müdürü Taşkesen, “Dünyanın en önemli doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gereken önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), Kuzey yarım kürede ilkbaharın Güney yarım kürede sonbaharın başlangıcı olan 21 Mart'ın Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile Birleşmiş Milletlere tüm dünyada “ Dünya Ormancılık Günü” olarak kutlanmasını tavsiye etmiş, bu tavsiye benimsenmiş ve 1971 yılından beri tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır” dedi.
Bingöl'ün 202 bin 534 hektar ormanlık alanı olduğunu belirten Taşkesen, Bingöl'ün ormanlık alanının hemen hepsi bozuk meşe ormanlarından oluştuğunu söyleyerek, “İlimizin orman varlığının şefliklere göre dağılımı ise; Merkez 136 bin 526 hektar, Ilıcalar 203 bin 95 hektar, Genç 150 bin 125,5 hektar, Kiğı 213 bin 757 hektar, Solhan 98 bin 140 hektardır” ifadelerini kullandı.
Ülkelerin kalkınmasında ormanların çok önemli katkısı olduğunu vurgulayan Taşkesen, ormancılık sektörünün ülke ekonomisine olan katkılarının artması için ormancılığın sürdürmesi gerektiğini ifade ederek, “Sürdürülebilir kalkınma kavramı 20. Yüzyılın sonlarında uluslararası gündeme taşınmış ve günümüzde de her alanda yaygın olarak kullanılan bir kavram olmuştur. Dünyada yaşanan bu gelişmelere paralelolarak Ülkemizde de sınırlı olan tabii kaynaklarımızın tahrip edilmeden sürdürülebilir şekilde halkımızın istifadesine sunulması benimsenmektedir. Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde; havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerimizin korunması gün geçtikçe önemi artan bir konu olarak hep gündemimizde yer almaktadır” diye konuştu.
Bazı kişiler tarafından ormanlarımızın hızla yok olduğu iddialarına tepki gösteren Taşkesen, “Bazı kişiler tarafından ormanlarımızın hızla yok olduğu iddia edilse de, yapılan envanter çalışmaları ormanlarımızın azalmayıp aksine arttığını göstermektedir. Nitekim, daha önce 20,2 milyon hektar olduğu ifade edilen orman varlığımızın yapılan son envanter çalışmaları sonucunda 21,2 milyon hektara ulaştığı tespit edilmiştir. Orman varlığımızın arttığına ilişkin değerler bizim bu konudaki çabamıza engel teşkil etmemektedir. Aksine, sahip olduğumuz bu kaynakların daha da geliştirilerek halkımızın istifadesine sunulması, dünyada turizm faaliyetleri sonucu oluşan gelirden layık olduğumuz payın alınması, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerle yüklendiğimiz yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi, değişen dünya ve ülke şartları sonucu büyük farklılıklar gösteren orman ve çevreden beklentilerin çağdaş bir anlayışla karşılanması için bu çabalarımızın artan bir çalışma temposuyla sürdürülmesinin ne kadar önemli olduğunun şuurundayız” ifadesini kullandı.
“Dünyadaki orman varlığı sürekli azalırken, ülkemiz orman varlığının artmakta olduğunun tespit edilmesi memnuniyet vericidir” diyen Taşkesen, “Ancak hala ormanlarımızın yarısma yakınının bozuk vasıfta olması da düşündürücüdür. Verimsiz ormanlar kendilerinden beklenen ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlarında yeterince yerine getirememektedir.
Günümüzde yaşanan küresel ısınma ve sonucunda yaşanan iklim değişikliğine karşı alınabilecek en önemli tedbirlerin başında verimsiz ormanların süratle ıslah edilmesi ve uygun yerlerde ağaçlandırma yapılması gelmektedir. 2008–2012 Yıllarını kapsayacak şekilde düzenlenen Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı ile beş yılda 2,3 milyon hektar alanın ağaçlandırılması ve ıslahı hedeflenmektedir. Türkiye topraklarının %27'si ormanlarla kaplıdır ancak, ormanlarımızın yaklaşık % 50'si bozuk niteliktedir. Bu sebepten dolayı Çevre ve Orman Bakanlığı bozuk ormanları rehabilite etmek ve ülkenin toplam kara alanının %30′unun orman la kaplanmasını sağlamak amacıyla ulusal seferberlik kampanyası başlatmıştır. Ağaç bayramı törenleri ilimizde 31 Mart 2009 tarihinde saat 10.00′ da Bingöl Üniversitesi bahçesinde gerçekleştirilecek olup, İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüz binasında da ücretsiz fidan dağıtımı yapılacaktır, bütün Bingöl halkı davetlidir” şeklinde konuştu.
Bingololay Gazetesi