KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Eylül 2024 Perşembe
°C

2011'de sodes bütçesi, 200 milyon lira

Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, 2010 yılında desteklenecek Sosyal Destek Programının (SODES) bütçesinin 155 milyon TL olduğunu, 2011 yılında ise SODES bütçesinin 200 milyon TL'ye yükseltileceğini açıkladı.

2011`de sodes bütçesi, 200 milyon lira
02 KASIM 2010 SALI 09:49
0
2041
0
AA aa

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP bölgesindeki 9 ili kapsayan Sosyal Destek Programı'nın (SODES) Doğu Anadolu Projesi (DAP) illerini de içerecek şekilde 25 ile genişletildiğini ifade ederek, 2010 yılı ödeneğinden 150 milyon lira bütçeli 1.187 projenin desteklenmesine karar verildiğini bildirdi.
Yılmaz, Başbakanlık Yeni Binada konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında, GAP Eylem Planının ''Sosyal Gelişmenin Sağlanması'' bileşeni altında oluşturulan SODES kapsamında 3 yıldır yürütülen çalışmalara ilişkin sinevizyon gösterisi sunuldu.
Daha sonra Bakan Yılmaz, işleyişe yönelik bilgi verdi. Yılmaz, SODES kapsamında ''istihdam'', ''sosyal içerme'', ''kültür, sanat ve spor'' alanındaki projelerin desteklendiğini belirterek, hedef kitlenin, çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayanlardan oluştuğunu söyledi.
Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, meslek örgütleri ile kamu kurumlarının taşra teşkilatlarının proje başvurusu yapabildiğini kaydeden Yılmaz, proje çağrısının ardından, valiliklerde ön değerlendirme yapıldığını, belirlenen projelerin DPT'ye gönderildiğini, burada da değerlendirme kriterlerine göre süzgeçten geçirildiğini ve başarılı bulunanlar için illere ödenek aktarıldığını anlattı.
Bu çerçevede 2010'da finanse edilecek projeler için 18 Haziran 2010 tarihinde proje başvurularının tamamlandığını ifade eden Yılmaz, DPT'ye valilikler üzerinden 2 bin 586 proje ulaştırıldığını, yapılan değerlendirmeler sonucunda toplam bütçesi 150 milyon lira olan 1.187 projenin desteklenmesine karar verildiğini bildirdi. Yılmaz, ayrıca valiliklerin proje izleme ve yürütme kapasitelerini geliştirmek üzere de 3,5 milyon lira kaynak aktarılacağını söyledi.
''Bir insanın hayatında farklılık oluşturması tüm çabalara değer''
Yılmaz, 2010 yılında SODES kapsamının, DAP illeri olan Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van'ı içerecek şekilde genişletildiğini ve 25 ile ulaştığını belirtti.
Bakan Yılmaz, 2008 ve 2009 yıllarında programın Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Kilis ve Mardin olmak üzere GAP bölgesindeki 9 ilde uygulandığını anımsatarak, 2008 yılında 42 milyon lira bütçeli 398 proje, 2009'da 92 milyon lira bütçeli 778 projenin finanse edildiğini söyledi. Yılmaz, bu kapsamda mesleki eğitim kursları, öğrenci gezileri, SBS-ÖSS kursları, spor kursları, konferanslar, seminerler, şenlikler düzenlendiğini, okul faaliyetlerine paralel etüt uygulamaları yapıldığını, mikro krediler verildiğini, gençlik/toplum merkezleri kurulduğunu anlattı.
SODES'in insan odaklı kalkınma için taşıdığı önemi vurgulayan Yılmaz, çalışmaların kısa sürede sonuç verdiğini, gençlerin özellikle üniversiteye girişte ve spor karşılaşmalarında başarı sıralamalarında ''çok ciddi fark yarattıklarını'' söyledi. Yılmaz, ''SODES'in 'küçük dokunuşlar, gerçekleşen hayaller' diye bir sloganı var. Burada gerçekten böyle bir etki görüyoruz. Bir tek insanın hayatını bile değiştirmesi yeterli aslında bir proje için, bir tek insanın hayatında bile bir farklılık oluşturması bütün bu çabalara değer. Burada çok sayıda insanın hayatında ciddi bir farklılık oluşturduğunu görüyoruz '' diye konuştu.
''STK projelerine desteği artırdık''
Bakan Yılmaz, 2010 için valiliklere gelen proje teklifinin 15 bine ulaştığını belirterek, bu rakamın kendilerine iletilen proje sayısının yaklaşık 6 katını oluşturduğuna dikkati çekti ve ilginin, böyle bir ihtiyacın bulunduğunu da ortaya koyduğunu söyledi.
155 milyon lira bütçe ayrılan 2010 yılında kaynağın 25 ile dağıtılmasında, illerin ''göç, işsizlik, ortaöğretimde okullaşma ve yoksulluk oranı'' ile belirlenen SODES endeksinin esas alındığını, nüfus ve illerin ortalama proje puanlarının da hesaba katıldığını anlatan Yılmaz'a göre, finanse edilecek toplam 150 milyon lira bütçeli 1.187 projeden bazıları şöyle: ''Kadın Mesleki Eğitim Merkezi (Ardahan), Meslek Mutlu Gelecektir (Gaziantep), Her Eve Mikro Fabrika Projesi (Bitlis), SBS Yarışında Ben de Varım (Van), Roman Öğrencilerle Tarihimize ve Kültürümüze Yolculuk (Malatya), Minikler Anaokulunu Öğreniyor (Tunceli), Gümüşhane Kitap Okuyor (Gümüşhane), Seyirci Olma Sporcu Ol Devam Ediyor (Kilis), Okuldan Kaçmak Yerine Okula Kaçmak (Muş), Köy Çocukları ve Gençleri Eğleniyor (Elazığ).''
Yılmaz, sivil toplum kuruluşlarına az pay verildiği yönündeki eleştirilerin de dikkate alındığını ve 2010 SODES bütçesinin 3'te birinin STK projelerine ayrıldığını söyledi. 2008 ve 2009 yıllarında bu oranın yüzde 15 düzeyinde bulunduğunu kaydeden Yılmaz, 2010 için 49 milyon lira bütçeli 376 adet STK projesinin destekleneceğini bildirdi. Yılmaz, 2011 yılında toplam SODES bütçesinin 200 milyon liraya yükseltileceğini belirtti.
Sorular
Devlet Bakanı Yılmaz, SODES'in bütçesinin daha fazla artırılıp artırılamayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, bütçenin her geçen yıl artırıldığını, bir anda çok fazla bütçe artışı olması durumunda programın kalitesinin düşebileceğini belirtti.
''SODES projelerinin 25 ilin dışında diğer yerlere yaygınlaştırılması mümkün mü?'' şeklindeki soru üzerine de Bakan Yılmaz, büyükşehirlerin kurumsal kapasitelerinin daha gelişmiş durumda olduğunu, buralarda sosyal sorunlara ilişkin projeler ve programların zaten hazırlanabildiğini, ancak yine de bunun düşünülebileceğini kaydetti. Bu konuda büyükşehirlerde kalkınma ajanslarını alternatif kurumsal yapı olarak gördüklerini ifade eden Yılmaz, bu kurumların da sosyal alana ilişkin program yapma yetkilerinin bulunduğunu ifade etti.
Yılmaz bir başka soru üzerine de çalışmaların proje bazlı olduğu için 1 yıl sürdüğünü ifade ederek, ''Projeler, başlangıcı ve sonu olan faaliyetlerdir. Bazı projeler bittiği zaman tam olarak arzu ettiğimiz noktalara gelmemiş olabiliriz, devam ettirilmesi gereken hususlar olabilir. Zaten program bazlı çalışalım derken biraz da bunu kast etmiştik. Proje bazlıdan program bazlıya geçebilir miyiz, en azından belli konuları süreklilik arz eder bir şekilde destekleyebilir miyiz bunları tartışıyoruz. 2011 programında muhtemelen bu tür farklılıklar göreceksiniz'' dedi.
Bir gazetecinin 2011 yılındaki proje teklif çağrılarının ne zaman çıkacağı yönündeki sorusu üzerine söz alan DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, 2011 yılında program bazlı çağrıya çıkmayı planladıklarını, bu konudaki çalışmalara başladıklarını belirterek, valiliklerin muhtemelen Ocak-Şubat gibi program hazırlamasını, ardından yine valilikler tarafından program çağrısına çıkılmasını beklediklerini söyledi.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.09.2024
17:41
Bingöl İş-Kur, 40 personel alınacağını duyurdu
Bingöl İş-Kur, 40 personel alınacağını duyurdu
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 40 personel alınacağını duyurdu. Başvuru tarih ve koşulları ise şöyle;
18.09.2024
17:24
Erbakan:
Erbakan: 'Millî Görüş belediyeciliği demek önce ahlak ve maneviyat demektir'
Bingöl'ün Genç İlçesi'ne gelen Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan: 'Millî Görüş belediyeciliği demek önce ahlak ve maneviyat demektir. Millî Görüş belediyesinde zaten seçimde de söylediğimiz gibi, ahlaklı belediyecilikte rüşvet, yolsuzluk ve suiistimal olmaz. Bunların hepsi Allah'ın izniyle tarihe karışmıştır' dedi.
18.09.2024
17:22
Bingöl`de dört farkı noktada uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de dört farkı noktada uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekiplerince yürütülen çalışmalarda dört farklı noktada 3 Bin 78 kök kenevir bitkisi ve 21 Kilo 675 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
18.09.2024
16:54
Dünya şampiyonasında Türkiye`yi temsil edecek
Dünya şampiyonasında Türkiye'yi temsil edecek
Milli takım seçmelerinde rekor kırarak birinci olan Bingöllü sporcu Eda Sayak, Antalya'da yapılacak Bocce Raffa Dünya Şampiyonası'nda Bingöl'ü ve Türkiye'yi temsil edecek.
18.09.2024
16:17
Bingöl`e atanmıştı: Yayladere, ‘Türkiye güzeli` doktoru bekliyor
Bingöl'e atanmıştı: Yayladere, 'Türkiye güzeli' doktoru bekliyor
Miss Turkey 2024 Güzellik Yarışması'nda birinci seçilen ve Sağlık Bakanlığı'nın 118'inci dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurasında Bingöl Yayladere'ye atanan İdil Bilgen'i, bölge halkı ilçeye davet etti: 'Doktor Hanım da buraya geldiğinde, bizim bir kızımız, evladımız olur. Gerekli desteği ve yardımı da biz sağlar, ona her konuda yardımcı oluruz.'
18.09.2024
16:06
Açıkbaş:
Açıkbaş: 'Bölge halkı HES istemiyor'
İl Genel Meclis Başkanı Nihat Doğu'yu ziyaretlerinde, Karlıova bölgesinde yapılması planlanan HES projelerinin bölgeye vereceği olumsuz yönleri ve bölge halkının beklentileri aktaran Bingöl Kent Konseyi Başkanı Orhan Açıkbaş: 'Bölge halkı, yapılacak bu HES projelerinin hayata geçmemesi gerektiğini haykırıyor' dedi ve alternatiflere dikkat çekti!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın