Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Ceylan beraberinde, SGK Asgari İşçilik Daire Başkanı Ahmet Yetim ve Türkiye İş Kurumu Dairesi Başkanı Cihat Demiral ile Bingöl'e geldi.
SGK Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar ile birlikte organize sanayi bölgesinde incelemelerde bulunan heyet, daha sonra meslek odaları başkanlarıyla bir araya geldi.
Bakanlık olarak bu yıl 2 milyon artı istihdam hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Ceylan, “Bunu gerçekleştirmek üzere gerek Bakanlığımızın Merkez Teşkilatı gerekse taşra teşkilatımız sürekli sanayicilerimizle, işverenlerimizle, esnaf odalarımızla ve işçilerimizle beraber oluyor. Bu çerçevede 2 milyon istihdam hedefimizin 3 aya yakın bir zamanda yaklaşık 355 binini sağlamış durumdayız” dedi.
Hedeflerinin yüzde 18'ini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ceylan, “Özellikle Nisan ve Mayıs aylarını üretim ve istihdamın yoğun bir şekilde uygulanacağı aylar olarak dikkate alınırsa, 2 milyon hedefine kolaylıkla ulaşacağımız kanaatindeyiz. 2017 yılının ilk günlerinde Bingöl'e gelmiştik. Bugün yine buradayız ve geldiğimiz durumu analiz edebiliyoruz. 2 milyon hedefin ülke genelinde 355 binini sağlamış olduk dedik peki Bingöl'de ne oldu. Bingöl'de aktif işgücü programları çerçevesinde İŞKUR İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen işbaşı eğitim programları ve diğer programlar çerçevesinde 2017 yılında Bin 20 kişinin istihdama katıldığını görüyoruz. Sosyal güvenlik verilerimize baktığımız zaman da toplam itibariyle İŞKUR ve işverenlerimizin diğer istihdam arayışlarını kullanmak suretiyle Bin 170 kişinin istihdama katıldığını söyleyebiliriz. Bu rakamlara kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan istihdamlar dâhil değil.” dedi.
Cazibe Merkezleri kapsamında Bingöl'e 80 civarında yatırımcının başvuruda bulunduğunu ifade eden Ceylan, “Bu yatırımcılarımız üretime başlayabilecek durumdadır. Organize Sanayi Bölgesinde yaptığımız temaslarda hali hazırda 47 parselin olduğunu fakat bunlardan 21 tanesinin faaliyette olduğunu gördük. Bunlardan geriye kalan parsellerde en kısa sürede yatırım ve üretime, istihdama dönüşmesi için gerekli hassasiyeti göstereceğiz. Gerekirse ilgili kurumları bu konuda harekete geçirmek için girişimde bulunacağız” diye konuştu.
Türkiye İş Kurumu Dairesi Başkanı Cihat Demiral ise İŞKUR'un aktif ve pasif politikalar hakkında bilgi verdi.
SGK Asgari İşçilik Daire Başkanı Ahmet Yetim ise, SGK'nın uyguladığı teşviklerde değinerek, “Şua itibariyle yürürlükte olan 11 teşvik uygulamamız var. SGK olarak en fazla 5 puan prim desteğini uygulamaktayız işverenlerimize. Bu destekten yararlanmaların şartları çok basit, işverenlerimizin kuruma borcu olmaması veya olan borcu yapılandırması halinde teşvikten otomatik olarak yararlanabiliyorlar. Bu teşvikin yanında Bingöl'ü ilinin ilave 6 puan teşvik uygulaması da var bunu da çokça uyguluyoruz. Son olarak 1 Şubat 2017 tarihi itibariyle artı istihdam seferberliği kapsamında işsizlik kanuna bir madde ekleyerek, en çok bu sene uygulamasını beklediğimiz ilave bir teşvik daha getirdik. Burada da sadece işverenlerimiz Bin 404 lira olan asgari ücretin netini ödeyerek, ilave aldığı işçilerin tüm prim ve vergi yükünü devlet karşılıyor. Bunun çalışma hayatında artı istihdam yaratmak adına etkili olacağını düşüyoruz” diye konuştu.