1936 yılında il statüsüne kavuşan Bingöl'de bugüne kadar hiçbir önemli gelişmenin olmadığı, değişen tek şeyin nüfusun çoğaldığı buna paralel olarak çok katlı yapıların oluştuğu göze çarpıyor. 1930'lu yıllarda il statüsüne kavuşturulan ilimiz 1960'lı yıllarla birlikte yavaş yavaş bulunduğu aşağı çarşı (Eski Çapakçur) mevkiinden şu anda bulunduğumuz alana yerleşmeye başladı. O tarihlerdeki Bingöl'ün şehir merkezinde yerleşim alanının yoğunlukta olduğu bugünkü Genç Caddesi'nin mimari görünümü yeniye nazaran daha modern görünüyor. O yıllarda bu cadde üzerindeki yapılar genelde tek katlı ve hepsi bahçe yapısına sahip. Çarşı merkezinin en işlek yeri olan bu cadde üzerindeki kaldırımlar ağaçlar dikili ve tertemiz bir görünüme sahip.Genelde tek katlı olarak inşa edilen evlerin çatısı kiremit renginde boyanmış ve göze çarpan en büyük yapı ise Vali Konağı olarak görünüyor.
İlimiz1960 yılından sonra göç almaya başladı. O tarihlerde komşu illerden Diyarbakır'ın Lice ve Elazığ'ın Palu ilçesinden yoğun bir şekilde göç almıştık. Halen yüzlerce Lice ve Palu'lu aile burada yaşıyor. 1960 nüfus sayımını sonuçlarında Bingöl'ün toplam nüfusu 131 bin iken, bugün ise şehir merkezi 86 bin toplamda 252 bin nüfusa sahip. 1960 yılında bu yana şuan ki mevcut nüfusa oranla iki kat artan nüfus, bu oranın birkaç katı kadar da göç verdi.1960 yılları ve 1980 yıllarında yaşanan ihtilallerden sonra huzur ve refah ortamının uzun yılar sağlanamaması beraberinde bir çok sorun getirdi.1980 yılından sonra patlak veren terör olayları da Bingöl'de kanayan bir yara haline gelen göç hızlanmaya başladı.Bu tarihten sonra her gün onlarca aile başka illere göç etmek zorunda kaldı. Bugün sadece İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Elazığ, Diyarbakır, ve Malatya illerinde şuan ki mevcut Bingöl nüfusundan fazla Bingöllü yaşıyor. Bu insanların çoğu çeşitli nedenlerden dolayı doğup büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kaldı. 1960 yılında gayet modern ve gelişkin olan Bingöl kısa bir sürede göç ve göçe bağlı nedenlerden dolayı eski görünümünü kaybetmeye başladı. Şuan ki Genç Caddesi üzerinde bulunan acık hava sineması Bingöl'ün unutulmazları arasında yer aldı.Uzun yıllar hizmet veren sinema 80'li yıllarda kapandı.
Şimdiki Bingöl
Son 3-4 yıldır azalan terör ve duran göçle birlikte
canlanan şehir merkezi bu kez artan istihdam sorunu ve yatırım noksanlığı ile mücadele ediyor. Son yıllarda önemli ölçüde azalan göçün tekrar başlamaması için işsizlik sorunun ortadan kalması gerektiğini ifade eden vatandaşlar ise, uzun yıllar sonra ilimizde durağanlık gösteren göç olaylarının tekrar başlamaması için buraya yatırım yapılması ve işsizliğin önüne geçilmesi gerekliliğini vurguluyorlar.