Bingöl Üniversitesi Enstitüler Konferans Salonunda '18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin Önemi' Paneli düzenlendi. Doç. Dr. Abdullah Taşkesen'in oturum başkanlığını yaptığı panelin konuşmacıları Yrd. Doç Dr. Ergün Öz Akçora, Arş. Gör. Yavuz Selim Çeloğlu, Arş. Gör. Ozan Can Akpınar'dı.
“BU GÜNKÜ CUMHURİYETİN VARLIĞI ÇANAKKALE SAVAŞI RUHUNUN TEMELİNE BORÇLUDUR”
Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Taşkesen, Çanakkale Savaşını toplumsal boyutu ile ele aldı. Sözlerine o dönem çok sayıda lisede bulunan erkeklerin tamamının savaşa gidip hiçbirinin savaştan dönemediğini ve şehit olduğunu belirterek başlayan Doç. Dr. Taşkesen, “İstanbul Erkek Lisesi, Edirne Lisesi, Balıkesir Lisesi ve Kayseri Lisesi gibi liselerimizde okuyan çocuklarımız Çanakkale Savaşında cepheye gittiler. Bu çocuklarımızın hiçbiri dönemedi. Hepsi şehit oldu Çanakkale'de. 1915 yılında hiç kimse kurban kesmedi Osmanlı tebaasında. İnsanlar dediler ki ‘Biz 250 bin genç kurban verdik. Kurban kesmeyeceğiz.' Kurtuluş savaşının en büyük ruhu Çanakkale savaşındaki o kahramanlıktır. Çünkü bu savaş dünyada yenilemezler denilenleri yendiğimiz, yenilebileceklerine insanları inandırdığımız savaştır. Çanakkale Savaşında kardeşlik ve birlik ruhu gelişti. Bu günkü cumhuriyetin varlığı Çanakkale savaşı ruhunun temeline borçludur. Bu savaşta şehit olan bütün o yiğit çocuklarımızın önünde hürmetle eğiliyorum. Ruhları şad olsun” diye sözlerini sürdürdü.
Oturum Başkanı Doç. Dr. Taşkesen, konuşmasının ardından sözü ilk panelist olan Yrd. Doç Dr. Ergün Öz Akçora'ya verdi, ‘Çanakkale Zaferinin Tarihi Seyri ve Tarihimizdeki Önemli Sonuçları' konulu sunumunu yapan Yrd. Doç Dr. Akçora, Çanakkale'nin kolay kazanılan bir savaş olmadığını söyledi. Çanakkale'de Osmanlı Devleti ile birlikte savaşan Alman generallere değinen Yrd. Doç Dr. Akçora, Osmanlı donanmasının, itilaf devletlerinin yenilemez denilen donanması karşısında aldığı başarıları aktardı.
Panelin ikinci konuşmacısı Arş. Gör. Yavuz Selim Çeloğlu, ‘Çanakkele Muharebesinde Cephe Gerisi ve Lojistik Faaliyetler' başlıklı sunumunda cephenin gerisinde olup bitenleri ve ordunun ihtiyaçlarının nasıl karşılandığı hakkında bilgi verdi.
Panelin son konuşmacısı Arş. Gör. Ozan Can Akpınar ise ‘Çanakkale Muharebelerinde Ermeni Vatandaşların Konumu' isimli sunumu ile savaşta Osmanlı devleti ile birlikte Çanakkale'de savaşan Ermenilerin olduğunu ifade etti.