Verem Savaş Dispanseri İl Koordinatörü Dr. Köş, 64. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Verem hastalığının tüm dünyada halen ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğine dikkat çeken Köş, “Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta, 1.7 Milyon insan veremden ölmektedir. Türkiye'de toplam 18 bin 452 tüberküloz hastası 2008 yılında verem savaşı dispanseri kayıtlarına girmiştir. Hastaların 11 bin 476'sı erkek, 6 bin 976'sı kadındır. Hastalığın yaş gruplarına dağılımı incelendiğinde, 15-24 grubundan başlayarak yüksek bir düzey izlemekte ve 55-64 ile 65 ve üzeri yaşlarda en yüksek düzeye ulaştığı görülmektedir” dedi.
Solunum yoluyla alınan verem mikrobu verem enfeksiyonuna yol açtığına vurgu yapan Köş, verem mikrobunun güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabileceğini ve güneşten gelen ultraviyole ışınlarının verem mikrobunu kısa sürede öldürdüğünü ifade ederek, “Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder. Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak, kalabalık havalanması iyi olmayan ev koşulları, yoksulluk, kötü beslenme, HIV/AİDS hastalığı, şeker hastalığı, vücut direncini azaltan diğer hastalıklar ve sigara içmek hastalık riskini artırır” diye konuştu.
2-3 haftada uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı verem hastalığının belirtileri olduğunu ifade eden Köş, iki-üç hafta veya daha uzun öksürük şikayeti olan herkesin Verem Savaşı Dispanseri veya Aile Hekimi'ne başvurması gerektiğini söyleyerek, bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarılı ile tedavi edildiğini sözlerine ekledi.