KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Kasım 2024 Pazartesi
°C

150 yıldır kayıp olan bitki Bingöl'de bulundu

150 yıldır kayıp olan bitki 'Kayıp Boğumcuk' Bingöl Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfi Behçet tarafından PİKOM faaliyetleri kapsamında bulundu.

150 yıldır kayıp olan bitki Bingöl`de bulundu
08 EKİM 2020 PERŞEMBE 18:31
8
4816
12
AA aa

İzine 150 yıldır rastlanmayan, bu nedenle Türkiye'deki botanikçilerin “Kayıp Boğumcuk” olarak adlandırdığı Micromeria (Boğumlu Çay) cinsine ait “ Micromeria cymuligera” Prof. Dr. Lütfi Behçet tarafından “Çapakçur Vadisi'nin Florası (Bingöl)” başlıklı PİKOM projesinin çalışmaları esnasında bulundu.

“BİTKİNİN YAYILIŞI SADECE TÜRKİYE'DE VAR”

Kayıp boğumcuğun yayılışının sadece Türkiye'de olduğunu belirten Prof. Dr. Lütfi Behçet,  “Micromeria,  Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasına ait bir  cinstir. Bu cinsin Türkiye'de 8 türünün yayılışı bilinmektedir. Bu türlerden biri de P.E.E. Boissier ve C. Haussknecht tarafından Türkiye'den (Berit Dağı-Maraş) toplanıp 1879 yılında yayımlanan ‘Micromeria cymuligera Boiss' türüdür. Bu tür; yayılışı sadece Türkiye'de (Türkiye'ye endemik) olan tek yıllık bir bitkidir. Ancak Türkiye'de herhangi bir yerde bulunamadığı için bu bitkiye botanikçilerimiz “Kayıp boğumcuk” ismini vermişlerdir.  Kekik türleri ailesinden ve tek yıllık olan bu türün ıslahı ve kültüre alınması konuları üzerinde çalışmaların yapılması gerekir. Avrupalı bazı bilim adamları bu bitkiye yoğun ilgi göstermektedir ve bitki hakkında bazı çalışmalar yapıp yayımlamışlardır” açıklamalarında bulundu.

“BİTKİ YABANCILAR TARAFINDAN TÜRKİYE'DEN TOPLANIP YAYIMLANMIŞTIR”        

Bitkinin yabancılar tarafından Türkiye'den toplandığını aktaran Prof. Dr. Behçet, “Bu bitki yabancılar tarafından Türkiye'den toplanıp yayımlanmıştır ama Türkiye'deki hiçbir Herbaryumda (Türkiye'de yüzlerce herbaryum bulunmaktadır) örneği bulunmamaktadır.  Bu cinsin revizyonunu yapan araştırmacılar incelemek zorunda oldukları bu türün örneklerini arazide de yıllarca aramalarına rağmen, bulamadıklarından örneklerin bulunduğu Cenevre'ye giderek çok sınırlı bir izinle örnekleri inceleyebilmiş ve bazı ölçüleri almışlardır. Bu noktada acı bir gerçeğe dikkatinizi çekmek istiyorum.  Dünyada sadece ülkemizde yetişen ve buradan tanımlanan bu türün tek bir örneğini dahi Türkiye'de bulamıyordunuz ve bitkiyi yüzeysel olarak inceleyebilmek için Avrupa'ya gitmek mecburiyetindeydiniz” dedi.

“TÜRÜN TÜRKİYE'DEKİ VARLIĞINI İLK OLARAK BİNGÖL'E GELDİĞİM 2011 YILINDA TESPİT ETTİM ANCAK ... ”

Türün Türkiye'deki varlığını ilk olarak Bingöl'e geldiği 2011 yılında tespit ettiğini ve o dönemde sadece beş örnek görebildiğini aktaran Prof. Dr. Behçet, sonraki yıllarda bu örnekleri topladığı sahaların taş ocağı olarak işletilmeye başlandığını, bu nedenle 2018 yılına kadar bir daha bu bitkiye ait bir örnek bulamadığını söyledi.

Prof. Dr. Lütfi Behçet açıklamasına, “ Kayıp boğumcuğun 2018 yılında Çapakçur Vadisi'nde zengin bir popülasyonunu bulduk ve bu türün Bingöl'de yayılışı ile ilgili çalışmamızı Avrupa'nın bir dergisinde 2019 yılında yayımladık.  2020 yılında da bu bitkiye ait yine Bingöl'den fakat farklı bir bölgeden bazı numuneler topladık. Böylece bu türle çalışmak isteyenler için çok önemli kolaylıklar sağlamış olduk ” sözleri ile devam etti.

Prof. Dr. Lütfi Behçet, sadece Bingöl'de yayılışı olan bir diğer önemli endemik bitki “Beynanesi (Nepeta baytopii  Hedge & Lamond)” hakkında  da önemli açıklamalarda bulundu.

Kritik Düzeyde Risk Altında Olduğu Söylenen ‘Beynanesi' Bingöl'de Zengin Bir Yayılıma Sahip

Bitkiler hakkında yapılan yanlış değerlendirmelerin daha sonraki araştırmalarda problemlere yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Behçet; “Ülkemiz kaynaklarının korunması için gerekli tedbirlerin alınması bir zorunluluktur. Fakat herhangi bir taksonun arazideki popülasyon büyüklüğü ve risk sınıflaması ile ilgili yanlış değerlendirmeler yapıldığında söz konusu taksonların araştırma amaçlı (eczacılık, kimyasal, ziraat, orman, gıda vs. ) toplanması gerektiğinde ilgili birimler daha önceki yanlış değerlendirmelerden dolayı izin konusunda gerekli kolaylığı sağlayamamakta, bazen çalışmaya engel de olunabilmektedir. Mesela sadece Bingöl'de yayılışı olan endemik  ‘Nepeta baytopii' Türkçe adı ile ‘Beynanesi' bitkisinin kritik düzeyde risk altında olduğu, 2004 yılında yazılmış  bir yayında yer almaktadır. Kritik düzeyde risk,  söz konusu taksonun 250'nin altında olgun bireyinin olduğu ve tükenmeye yakın olduğu demektir. Hâlbuki bu bitkinin Çapakçur Havzası'nda (Yaklaşık 40 km uzunluğunda) ve havzanın kuzeyindeki dağ silsilesinin Muş il sınırına kadar yaklaşık 100 km boyunca uzanan alanda çok zengin popülasyonları ( bazen çayır gibi sık halde) tarafımızdan belirlendi” şeklinde konuştu.

“BİNGÖL'DE BUGÜNE KADAR BİLİNEN BİTKİ TÜRÜNÜN BİRKAÇ KATINI SADECE ÇAPAKÇUR VADİSİ'NDE BELİRLEDİK”

 Geçmişten günümüze kadar bütün Bingöl'de bilinen bitki türü sayısının birkaç katı bitkiyi sadece Çapakçur Vadisi'nde belirlediklerini söyleyen ve Bingöl'ün genel olarak flora potansiyelinin bilinmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Behçet,   “Bingöl'ün sahip olduğu lokal, bölgesel ve Türkiye genelinde yayılışı olan endemik bitki taksonları açısından Bingöl hakkında bilinenler çok eksik ve yetersiz olup gerçeği hiç yansıtmıyor. Bizler bugün bile sahip olduğumuz biyolojik kaynak çeşitliliğimizi halen tam ortaya koyamamışız. Buna delil olarak her ay Türkiye'den tanımlanıp bilim dünyasının varlığından yeni haberdar olduğu, yeni canlı türlerinin bulunmasını gösterebiliriz. Hatta Bingöl'den tarafımızdan tespit edilen ve 2014 yılından bu yana dünyanın değişik dergilerinde yayımladığımız 7 takson üzerindeki çalışmalarımız ve devam ettirdiğimiz diğer çalışmalar bu iddiamızın en büyük göstergesidir.  Bingöl'de 2020 yılında yayınlanmış olan yeni türler olduğu gibi, üzerinde çalıştığımız ve yeni olduğunu düşündüğümüz türler de vardır. Bunların her biri bir gen kaynağı ve zengin bitki potansiyelimizi daha da zenginleştirecek önemli kaynaklardır.

“KALKINMA VE İHTİSASLAŞMA PROGRAMI BİZİM İÇİN BÜYÜK VE ÖNEMLİ BİR FIRSAT OLDU”

 Özellikle lokal ve bölgesel endemik bitkilerin Bingöl balı için işaret almadaki önemi göz önüne alındığında, flora araştırmalarının ne kadar elzem olduğu ve mümkün olan en kısa sürede yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Behçet, “ Bu noktada ‘Kalkınma ve İhtisaslaşma Programı' bizim için büyük ve önemli bir fırsat oldu. Program kapsamında yeni bitkileri ve Bingöl'ün zenginliklerini ortaya koymaktayız. Bingöl balının asıl özelliği de Bingöl'ün sahip olduğu eşsiz endemik bitki zenginliğidir. Bu nedenle de programı destekleyen başta Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. İbrahim Çapak'a, bütün kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ederim” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63182)
12 Ekim 2020 Pazartesi 16:39
Bingöldeki bitki florasının zengin olmasını sadece arıcılık çalışmalarına faydalı olduğu algısı verilmiş haberin içeriğinde. Keşke birkaç bitkimizin hangi hastalıklara iyi geldiğini, bitki florasının zengin olmasının diğer önemli sonuçlarından da bahsetseydi Sayın Prof. Bu arada ilimizin bitki florasının zengin olması hiç de basite alınacak bir durum değildir, bu memleketin hakkı verilseydi inanın şuan dünyada arıcılıkta ve yayla - doğa turizminde Türkiyenin ilklerinden olurduk. Evliya Çelebinin Bingöl Seyahatnemesini okumanızı ısrarla tavsiye ediyorum..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63269)
14 Ekim 2020 Çarşamba 20:03
@Misafir Kullanıcı Sayın misafir bu bitkiyi bulan hoca sistematikçi. Ne işe yaradığını araştıranlar Etnobotanikçiler, Kimyacılar, Eczacılar, Farmasötik botanik çalışanlar vs dir. Bu dediğiniz sistematikçilerin yapabileceği bir iş değildir. Bir Doktorun yaptığı ameliyatı bir diş doktorundan beklemek gibi oluyor dediğiniz. Bu ayrımı belirtmek istedim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63110)
10 Ekim 2020 Cumartesi 15:26
Yazdıklarınız yorumları okudum. Çok doğru şeyler yazmışsınız çünkü bilimden anlamayan arkadaşların doğru yazacağı cümleler bunlar yadırgamıyorum. Bu buluşun anlamını kavramanızı da beklemiyorum. Sizler kendinizce anlamış cevap vermişsiniz zaten. Yorumlarınız için teşekkürler. Mahlemısyonli
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86279)
20 Ekim 2021 Çarşamba 11:40
@Misafir Kullanıcı Güzel kardeşim bitki buluşu yapılır sonra bu bitki ile çalışma yapacak hocalara bu bikiler sağlanır onlar çalışır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63270)
14 Ekim 2020 Çarşamba 20:05
@Misafir Kullanıcı Cahillik kavramının gerçek manasını anlamamışsınız. Ben bilmediğiniz şeyler hakkında yorum yapılmasını yadırgadım. Bilmiyorsanız öğrenin öğrenmek ayıp değil ancak bilmeden konuşmak ayıp. :)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63142)
11 Ekim 2020 Pazar 09:55
@Misafir Kullanıcı Diyelim ki bulundu bundan topluma fayda sağlayacak ne yapılabilir sen onu söyle millete cahil diyeceğine.Bence yorum yapanlar hep bilinçli kesim diyelim ki değil yorumlara tahammül edemeyip ironiyle hakeret mi etmen gerek.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63112)
10 Ekim 2020 Cumartesi 16:34
@Misafir Kullanıcı Geri dönüşümlü kelimeler bunlar. Kendinize yazık ediyorsunuz bu sitede
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63093)
10 Ekim 2020 Cumartesi 03:01
Bu bitki ile karşılaşmayanlar bitkiye kayıp dediler,görsellerini köylüye göstermiş olsaydınız veya Zazaca ismini sormuş olsaydınız her yerde var size gösterirlerdi köylülerimiz.Ama hep biz yaptık diyen Pikom ekibi ne yazıkki boş bir ekip.Taşa vurdunuz yine yazık.Rektör hoca da bir uyansa artık bu ekibide gönderse .....
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86280)
20 Ekim 2021 Çarşamba 11:44
@Misafir Kullanıcı PİKOM'un seni hayatında bir noktada sancı oluşturacak birşey mi yaptı? Garip bilip bilmeden'Boş' diyebiliyorsunuz. :)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63272)
14 Ekim 2020 Çarşamba 20:11
@Misafir Kullanıcı Hayatında kaç defa PİKOM'a gittin de oradakilerin ne yaptığını gördün de konuşuyorsun. Bak bakalım Bingöl de saat 17 olunca kurumlarda kalan vardı? Var PİKOM'da mesai kavramı yok. Birçok kişi evinde ailesiyle zaman geçirirken bu kişiler fedakarlık edip çalışıyor. Utanmadan bu kişilere boş diyorsun. Sen bu güne kadar ne fayda sağladın da bu konuda yorum yapıyorsun. Utanmalısın.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63271)
14 Ekim 2020 Çarşamba 20:06
@Misafir Kullanıcı Ya işte bu floraları yapanlar sana sorsaymış bu kadar eğitim, öğretim, bilim dalı açmaz bu ile para harcanmazlardı bilememişler ne etsinler.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63143)
11 Ekim 2020 Pazar 09:57
@Misafir Kullanıcı Pikom çok boş kişilerle dolu hiç bir icraat yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63078)
09 Ekim 2020 Cuma 20:37
Çoğu yorumlardaki cehaletten, seviyesizlikten hakikaten bir Bingöl'llü ve akademisyen olarak utanıyorum. Yorum diye bunları vermeyin. Lütfen iki gündür ulusal basında bu olay nasıl yer almış görün, sonra dönüp kendinize bakın. Hâlâ utanmazsanız söyleyeceğim hiçbir şey yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86282)
20 Ekim 2021 Çarşamba 11:48
@Misafir Kullanıcı :) Cümleme gülücükle başlamak istedim. Sizin katkınız yoksa yapılan çalışmalardan anlamıyorsanız ki anlasanız böyle konuşmazsınız olaya hakimmiş gibi konuşuyorsunuz. Memleketimizin en büyük problemi maalesef boşşş zamanı çok olan insanlarla doluki işini gücünü bırakmış dedikodular üzerinden konuşacak kelimeler buluyor. Bilmemek ayıp değil cahillik değil ancak bilmeye bilmeye üstelemek cahilliktir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86281)
20 Ekim 2021 Çarşamba 11:44
@Misafir Kullanıcı Siz kimsiniz?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63274)
14 Ekim 2020 Çarşamba 20:14
@Misafir Kullanıcı Çalışaydın sen dolu olaydın seni takip edeydi millet. Emeksiz oturduğun yerden boş akademisyen demek hoş. Yazık .
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63164)
12 Ekim 2020 Pazartesi 09:18
@Misafir Kullanıcı bizde senden utanıyoruz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63145)
11 Ekim 2020 Pazar 10:36
@Misafir Kullanıcı Sizde suçu bulmuyorum. Sizi torpille oraya sözde akademisyen olarak alanları kınıyorum.
Önceki yorumları göster (1)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63065)
09 Ekim 2020 Cuma 14:35
bu bitki çok faydalıdır, okadar faydalıdır ki faydalarını burada saysam bitiremem,onun için yazmıyorum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63064)
09 Ekim 2020 Cuma 14:24
Hocam dışarı çıkıp bir oksijen alın. Karbondioksit Karbondioksit Karbondioksit nereye kadar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63063)
09 Ekim 2020 Cuma 14:23
Hocam bu bitki kayıp değil sadece siz doğaya çıkıp araştırma yapmamışsınız. Bulamadığınız bitkileri kayıp olarak göstermeyin. Üniversitede siz kayıpsınız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63046)
09 Ekim 2020 Cuma 08:31
Şirnan, pueğ bölgesinde hala çayı yapılmaktadır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63044)
09 Ekim 2020 Cuma 06:25
Boş boş konuşmayın sadece para harcıyosunuz ortada bir somut fayda sağlayan eseriniz varmı onu söyleyin.yok şuymuş buymuş
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63041)
09 Ekim 2020 Cuma 01:29
Faydasız bir buluş. Elin oğlu marsta hayat peşinde. Tesla şoförsüz araç icat etmiş piyasaya sürmüş bizimki bi bitki haberi yapmış nasılda abartarak haberi uzun vermiş. Allah akıl fikir versin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63275)
14 Ekim 2020 Çarşamba 20:15
@Misafir Kullanıcı Çalışaydın sen yapaydın bişey. Eee sen oturduğun yerden sağa sola saldırmayı seçmişsin. Bravo
17.11.2024
16:12
12 Bingölspor Kurtalanspor`u 3 golle geçti!
12 Bingölspor Kurtalanspor'u 3 golle geçti!
Bir süredir beraberlik serisiyle taraftarının yüzünü güldüremeyen 12Bingölspor, bu hafta konuk ettiği Siirt temsilcisi Kurtalanspor'u ikinci yarıda kaydettiği 3 golle mağlup etti ve 3 puanı taraftarına hediye ederek şampiyonluk umudunu korudu!
17.11.2024
14:41
Bingöl`de 44 hafız icazet aldı
Bingöl'de 44 hafız icazet aldı
Bingöl'de hafızlığını tamamlayan 26'sı kız, 18'i erkek olmak üzere 44 öğrenci için icazet merasimi düzenlendi.
17.11.2024
14:34
HÜDA PAR:
HÜDA PAR: 'Siyonistlerin anlayacağı dil, güçtür'
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı'nın düzenlediği haftalık basın açıklamasında, 'Siyonistlere karşı başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri gücünü göstermelidir.' denildi.
17.11.2024
14:06
Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek
Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brezilya ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vekalet edecek.
16.11.2024
18:12
Bingöl`de 200 kişilik yurdun huzur evine dönüştürülme çalışmasına tepki!
Bingöl'de 200 kişilik yurdun huzur evine dönüştürülme çalışmasına tepki!
Genç Yatılı Bölge Okulu yerleşkesinde yer alan 200 kişilik öğrenci yurdunun huzurevi yapılması için çalışma yapılması ilçe kamuoyunda tepkilere neden oluyor. Mevcut yapının ilçede barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencileri için bir yurda çevrilmesinin daha doğru olacağını ifade eden ilçe kamuoyu, yetkililerin mevcut kararından vaz geçmelerini bekliyor.
16.11.2024
17:53
Ahmet Aydın`dan `Zamanın Hüznü` şiir kitabı
Ahmet Aydın'dan 'Zamanın Hüznü' şiir kitabı
Turuncu bir Kasım gününde okuyucusu ile buluşan eser, genel olarak insanın var oluş sancısını, modern insanın acısını ve zamanın hüzünlü yanlarını irdeleyen 70 şiirden oluşuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın