Alınan bilgilere göre ilçeye bağlı birçok köyde 2016 yılı içerisinde toplam 10 kene ısırması vakası yaşandı. Son olarak önceki gün gece saatlerinde ilçeye bağlı Çukurtepe Köyü'nde ikamet eden bir çocuğu kene ısırdı. Ailenin fark etmesiyle sağlık ekiplerince Karlıova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan çocuk, kene çıkarıldıktan sonra müşahede altında alındı.
KENE ISIRMASI BELİRTİLERİ NASIL OLUR?
Kene ısırması belirtileri gözlerde ve yüzde kızarıklık, göğüste noktasal, vücutta yaygın cilt altı kanamaları, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan gibi ciddi bulgular şeklinde kendini gösterebilir. Hepatit gelişimine bağlı olarak, ciltte sarılık ve idrarda koyulaşma saptanabilir. Kene ısırığının beşinci gününden sonra karaciğer - böbrek - akciğer yetmezliği ve santral sinir sistemi bozuklukları gelişebilir. Hasta, hastalığın ikinci haftasında karaciğer, akciğer veya böbrek yetmezliği tablosu ya da DIC (Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma Bozukluğu) nedeni ile kaybedilebilir. İyileşme ise genellikle 10. günden sonra başlar.
KENE ISIRDIĞI TAKDİRDE VÜCUTTAN NASIL ÇIKARTILIR?
Öncelikli olarak ve mümkünse, kene vücuda yapıştığı zaman kesinlikle ondan kurtulmak için müdahalede bulunulmamalı ve bir an önce sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kenenin kan emdiği hortumu çıkıntılı olduğundan, müdahale anında kolay kolay çıkmaz. Bu nedenle keneyi çıkartmak için kesinlikle zorlamamak gerekir. Keneye yanlış müdahale halinde kene, sıvısını erkenden vücuda kusar ve virüs alınmasına neden olur. Eğer keneyi vücuttan çıkartmak zorundaysak, bir cımbız ile kenenin baş tarafından tutarak müdahale etmek gerekir. Aksi takdirde karnından tutularak yapılacak bir işlemde, virüsü vücuda dağıtma riski çok daha yüksek olacaktır.
Kene, kan emerek beslenen bir parazit olduğu için hayvanların üzerine, buradan ortama, oradan da insanlara kolaylıkla geçerek birçok hastalığın taşınmasında etkin rol oynar. Canlı yavru doğurmaz, yumurta sistemi ile çoğalırlar. Dişi kene, yumurtalarını gelişebileceği birçok alana bırakır. Bu larvalar, belirli dönemlerden sonra ergin kene olana kadar birçok safhadan geçer. Coğrafi alan içerisinde, üzerinde konakladıkları hayvanlar vasıtasıyla bir yerden başka bir yere taşınması son derece kolaydır. Kenelerin yaşam merkezi yeşil alanlar, özellikle uzamış otların bulunduğu ve çalı çırpı olan bakımsız bölgelerdir. Duvara tırmanabilirler. Yaşam alanınız yakınlarında, kontrolsüz başıboş hayvanlar geziyor, dinleniyor veya besleniyorsa, kene ısırılmasıyla karşı karşıya kalmamak için çok dikkatli olmalısınız.