Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda yapılan panel, Kur'an'ı Kerim tilaveti ile başladı. Panelin moderatörlüğünü yapan Öğr. Gör. Mehmet Aslanoğulları, panelin başında klasik edebiyatın muhtevası ve kapsamı hakkında bilgi verdi. Klasik edebiyatın dini bir içeriğe sahip olduğunu belirten Aslanoğulları, Doğu toplumlarının klasik edebiyatının İslam'a borçlu olduğunu ifade etti.
Zaza edebiyatında sekiz mevlidin olduğuna vurgu yapan Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Varol; “Zaza edebiyatı, klasik edebiyat ile başlamıştır. Molla Ahmed-i Xasi'nin 1892'de yazdığı ve 1899 yılında yayımladığı mevlit, Zaza edebiyatının ilk eseri olarak kabul görmektedir. Bu eserden kısa bir süre sonra ikinci eseri ise 1903 yılında Siverekli Osman Efendi kaleme almıştır ve bu eser de bir mevlittir. Bu iki eserden sonra çok uzun bir süre Zazaca herhangi bir eser yazılmamıştır. 1970'li yıllardan sonra Molla Muhammed Ali Huni, Molla Kamil Puexi, Molla Muhammed Muradani, Molla Abdulkadir Muşeki, Bilal-Feqi Çolig ve Mehmet Akif Demir, Zazaca mevlit yazmışlardır” dedi.
Zaza dilindeki ilk mevlidini imamlık yaptığı yıllarda tamamladığını ifade eden Molla Abdulkadir Muşeki; “Medrese eğitiminden sonra imamlığa başladım, imamlığımın ilk yıllarında 1992-1995 yılları arasında mevlidimi tamamladım ve sonra da tashihini yaptım. Mevlidimde 15 bölüm yer alıyor, 268 beyitten oluşuyor. Ben mevlidimi Peygamber Efendimizin hayatından kesitler sunarak yazdım; çünkü hep istiyordum ki kendi dilimde yani Zazaca olarak Peygamber Efendimizi anlatabileyim. Allah'a hamd olsun ki bu bana nasip oldu ve yazdım” diye konuştu.
![](/upload/image/1zaza.jpg)