Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele' Projesi kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü personeline eğitim verilmeye başlandı.
Dün saat 10.00'da İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen programa İl Sağlık Müdürü Dt. M. Zeki Bingöl, İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Metin Göztaşı ve sağlık personelleri katıldı.
Başbakanlık ve Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün birlikte hazırladığı ‘kadına yönelik aile içi şiddette sağlık personelinin rolü' konulu hizmet içi eğitimin 20 Mayıs'a kadar devam edeceğinin belirtildiği programda açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dt. M. Zeki Bingöl, kadına yönelik aile içi şiddetin, günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirildiğini söyledi.
Şiddet mağduru ve risk altındaki kadınlarda; depresyon, uykusuzluk ve yoğun korku gibi belirtiler görüldüğünü ifade eden Bingöl: “Aile içi şiddet bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra diğer bireyleri ve çevreyi de etkilediğinden aynı zamanda toplumsal bir sorundur. Sağlık hizmeti sunanlar açısından konunun önemli bir başka yönü de şiddet mağduru ve risk altındaki kadınlar için yardım alabilecekleri hizmet alanları arasında en başta sağlık hizmetleri geliyor. En çok Sağlık çalışanlarına güven duyulabilmeleri en çok onlardan yardım talep etmeleridir. Bu nedenle sizlerinde desteklerine ihtiyaçları vardır. Yasal sorumluluğu bulunan kuruluşların ivedilikle yeniden yapılandırılması ve sorun alanına yönelik hizmet sunumunun etkinleştirilmesi gerekmektedir. Bu konuda eğitimci arkadaşları kutlar katılımcı arkadaşlara da başarılar dilerim” dedi.
Amaçlarının aile içi şiddeti azaltmak olduğunu belirten İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Metin Göztaşı: “Bu eğitimlerle sağlıkçıların daha duyarlı hale gelmesiyle mağdurlara erken dönemde psiko-sosyal destek verilebilecek. 15–49 yaş arasındaki kadınlarla bebek ve çocukların aile içi şiddete karşı takibinin rutin sağlık hizmetleri içinde yer alacak. Eğitimin genel amacı kadınlara ve diğer aile bireylerine aile içi şiddetin konumunu azaltmak ve şiddete maruz kalan çocukların rehberlik ve yönlendirmelerini yapmaktır” dedi.
Bu eğitimlerin 440 personele verileceğini ifade eden Göztaşı, “Yeni Türk Ceza Kanunu'nda şiddete maruz kalan kadınlarımıza yasal haklarını anlatacağız. İlk etapta ilimizde 1. basamak ( Sağlık Ocakları, Ana Çocuk Sağlığı, Verem Savaş ) ve benzeri birimlerde çalışan sağlık personelleri ile 2. ve 3. basamak(Hastane, Özel Hastanelerdeki acil servis çalışanları ve tüm sağlık personelleri) bu eğitimden geçirilecekler. Bingöl'de şuan ki hedefimiz 440 personeli birer gün eğitimden geçirmek ve akabinde sahada uygulamalı eğitim yapmaktır” diye konuştu.