KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
24 °C Bulutlu ve güneşli

600 yıllık Caminin ibadete açılması bekleniyor

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde Restorasyon çalışmaları devam eden 600 yıllık tarihi Balaban Bey Cami ibadete açılmayı bekliyor.

600 yıllık Caminin ibadete açılması bekleniyor
15 ARALIK 2017 CUMA 20:36
4
3695
0
AA aa

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde bulunan ve 2006 yılında yanlış restorasyon iddialarıyla gündeme gele ve son olarak 2015 yılı Aralık ayında yaşanan depremde zarar gören Balaban Bey Camii'nde 2017 yılı içerisinde restore çalışmaları başladı. 600 yıllık Balaban Bey Camii Bingöl'ün en önemli tarihi kültürel varlıklarından biri olarak gösteriliyor.

Kiğılılar, ilçe merkezinde bulunan iki camiden biri olan tarihi Balaban Bey Camii'nin bir an önce ibadete açılmasını talep ediyor. 

Restorasyon çalışmaları devam eden 600 yıllık tarihi Balaban Bey Cami hakkında İLKHA'ya konuşan Kiğı İlçe Müftüsü Metin Ayar, 2017 yılı Mayıs ayında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kiğı İlçesinde bulunan Balaban Bey Camii'nde restorasyon çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Halen çalışmaların devam ettiğini belirten Ayar; “Kiğı ilçemizde inşaat süreci, kışın erken başlamasından dolayı çok kısa sürüyor. 5 ay bir süre çalışma yapılabilir. Mayısın sonlarında başlayan çalışmaya Kasım ayının ortalarında ara verildi. Tarihi camimizin içinde ve dışında çalışmalar yapılıyor.” dedi.

“TARİHİ BALABAN BEY CAMİNİN İBADETE AÇILMASINI BEKLİYORUZ”

Balaban Bey Camiinin 1402 yılında yapılan tarihi bir cami olduğunu belirten Müftü Ayar, Kiğı merkezde bulunan iki camiden biri olan Balaban Bey Camiinin bölgenin en eski tarihli yapılarından biri olduğunu söyledi.

Ayar; “Camimiz Eskişehir Mahallesi halkına hitap etmektedir. Bu mahalledeki cemaatimiz 5 - 6 aydan bu yana merkezde bulunan diğer camide dini vazifelerini yerine getirmektedirler. Vakıflar Genel Müdürlüğünden beklentimiz bir an önce bu camimizin müftülüğe teslim edilmesidir ” ifadelerini kullandı.

“CAMİ TARİHİ DOKUSUNA UYGUN OLARAK YAPILMALI”

Caminin tarihi dokusuna uygun olarak yapılmasını temenni ettiklerini belirten Ayar,  cami içinde ve dışında yapılan restorasyon çalışmalarının bitmesinden sonra Kiğı'nın güzel bir camiye sahip olacağını söyledi.

Ayar, sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah aslına uygun bir şekilde, halkın da memnun olduğu bir çalışma ile cami tamamlanır.   Bu camimiz Kiğı ilçemize, güzel eser olarak hizmet edecektir. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Cami'nin Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından 1401 yılında yapıldığı biliniyor. 2000 yılında tarihi camide incelemelerde bulunan Arkeologlar, 1734, 1767 ve 1960'lı yıllarda camide onarımların yapıldığını tespit ettiler. Caminin ana girişi kuzeyden verilmiş olup, çatısı kırma çatı şeklindedir ve sac malzeme ile kaplanmıştır. Duvarlarının köşeleri düzgün kesme taş, diğer bölümleri ise moloz taşlardan yapılmıştır. Batı ve güney cephelerinde 4, doğu cephesinde 2 pencere bulunmaktadır. Minare, kesme taştan olup konik bir yapıya sahiptir. Cami girişi kemerli kapıdandır. Üstünde kitabesi bulunmaktadır. Caminin batı tarafında mezarlık alan bulunmaktadır. Bu mezarlık alanda üzerinde Osmanlıca yazılar yazılı 12 dilimli mezar taşları dağınık bir şekilde yer almaktadır. Tarihi yapı, değişik zamanlarda yapılan onarımlarla günümüze kadar gelmiştir.” (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın