KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2024 Salı
°C

Zekat malı bereketlendirir

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Korkut, toplumsal düzeni sağlayan zekâtın, malı temizleyip bereketlendirdiğini söyledi.

Zekat malı bereketlendirir
17 HAZİRAN 2017 CUMARTESİ 07:30
0
1712
0
AA aa

 

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Korkut, İslam dininin 5 temel esasından olan zekât ibadetiyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Zekâtın, toplumsal düzeni, sosyal adaleti, birlik ve beraberliği sağladığını belirten Korkut, Kur'an-ı Kerim'de zekât verilmesinin emredildiğini söyledi.

Korkut, "Cenabı Allah Kur'an-ı Kerim'de 'Size rızık olarak vermiş olduğumuz şeylerden Allah yolunda harcamalarda bulunun.' diye emir veriyor. İnfak bir emirdir. Zekât, fıtır sadakası, normal sadakaların tümü infak emrinin kapsamına dâhildir. İnfakın bir kısmı farzdır, bir kısmı vaciptir, bir kısmı da sünnettir. İnfak sadece mali infaka mahsus değildir. İnsanın canı, malı, ilmi ve gücüyle bunlara ihtiyaç duyan kimselere yardımcı olması da infak kapsamına girmektedir." dedi.

Zekâtın namazla birlikte zikredilmesinin, bu ibadetin önemine dair işaret olduğuna değinen Korkut, şunları söyledi: "Cenabı Allah, 'Namazı dosdoğru kılın, zekâtınızı verin.' diyor. Kur'an'da namaz ile zekâtın birlikte zikredilmesi, birisinin bedeni ibadetlerin, diğerinin ise mali ibadetlerin temeli olmasından kaynaklanıyor. Müslümanlar genelde Ramazan ayı içerisinde zekâtlarını verirler. Yılın herhangi bir ayında zekât vermek caizdir ancak özelikle Müslümanların bu aya ertelemesinin sebebi bu aydaki amellerin daha sevaplı olmasından kaynaklanıyor. Müslümanlar genelde Ramazan ayında zekât ve fıtır sadakasını verirler."

Hz. Muhammed'in insanların en cömerdi olduğuna değinen Korkut, onun, Ramazan ayında daha fazla cömert olduğunu vurguladı.

“ZEKÂT, MALI BEREKETLENDİRİYOR”

Ramazan ayının zekât, fıtır sadakası ve ihtiyaç sahiplerini sevindirme ayı olduğunu dile getiren Korkut, “Altın ve gümüşü biriktirerek, Allah yolunda harcamayanlara elem verici bir azabı müjdele.' ve 'Onların mallarından sadaka al. O sadaka ile onları temizlersin ve arındırırsın.' ayetleri var. Demek zekâtın iki manası var: Birisi temizlenme, diğeri ise arıtma. Zekâtını veren kimse malını bir taraftan temizlerken, diğer taraftan bereket vasıtasıyla o malın artması için çalışmaktadır. Zekâtın verilmesi mademki kalbi temizliyor ve insanı arındırıyor o zaman bencilliği, hasedi, kibri ve olumsuz dünya sevgisini ya da ebediyen yaşama hissini insanın kalbinden söküp atıyor ve temizliyor. Zekâtın verilmesi o kalbi merhamet ile imar ediyor ve diriltiyor." ifadelerini kullandı.

Zekât verilmesinin fakirlik sebebi olmadığı gibi, malın artması ve temizlenmesine vesile olduğunu ifade eden Korkut, "Allah yolunda yapılan harcamaların yeri dolduruluyor. O halde müminin zekât, fıtır sadakası ve normal sadakaları verirken, bu konuda fakirlik korkusu ve endişesi yaşamaması gerekiyor. Allah'a hakkıyla güvenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

“ZEKÂT, TOPLUMSAL BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLIYOR”

İslam'da sadakanın anlamının geniş olduğunu ve zekât ile fıtırın sadaka anlamı taşıdığını bildiren Korkut, sözlerine şöyle devam etti: "Zekât, İslam'ın köprüsüdür. Toplumda zengin ve fakirler diye iki tabaka var. Bu iki tabaka arasındaki maddi farklılıklardan dolayı çeşitli çatışmalar yaşanmıştır. Zekât, 'Ben tok olayım, sen açlıktan öl, bana ne!' düşüncesini kökünden söküp atıyor. Tabakalar arasında yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlıyor. Üst taraftan aşağıya doğru yardımları, alt taraftan yukarıya doğru sevgileri yani iki tabaka arasında karşılıklı sevgi ve saygıları kuruyor zekât. Yardımlaşma köprüsünü kuruyor, bu vesileyle toplumsal düzeni sağlıyor. Sosyal adaleti sağlıyor. Toplumsal birlik ve beraberliği sağlıyor. İslam toplumlarında zekât ortadan kalkarsa o toplumda anarşinin önüne geçilemez. Fakirler zenginlerin malını yağmalamaya başlar."

Son olarak Korkut, "Ramazan aynın son gününde verilen fıtır sadakası, Ramazan orucunun kabul olmasının sadakasıdır. Bayrama ulaşmanın sadakasıdır. Ramazan ve bayrama ulaştığı için bir şükür olarak verilen sadakadır ve fakirlerin sevindirildiği bir sadakadır. Cenabı Allah bundan dolayı bu fıtır sadakasını Hz. Peygamber vesilesiyle vacip kılmıştır." dedi. (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
22.04.2024
15:24
Emeklilere yönelik 9 maddede destek programı
Emeklilere yönelik 9 maddede destek programı
Hükümet, emeklilere hane halkı gelirine ve yaşanılan bölgeye göre değişen destek formülleri üzerinde çalışıyor. Yakında kamuoyuna açıklanması beklenen 9 maddede emekli düzenlemesinde detaylar belli oldu.
22.04.2024
14:50
Doğa harikası yüzen adaları görenler görmeyenlere tavsiye ediyor
Doğa harikası yüzen adaları görenler görmeyenlere tavsiye ediyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunan doğa harikası yüzen adalar, baharla birlikte ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Trabzon'dan aileleri ile bölgeye gelen vatandaşlar, 'Herkesin burayı görmesini de tavsiye ederiz' dediler.
22.04.2024
14:49
Bingöl`de yüzde 75 hibeli sebze fidesi dağıtılacak
Bingöl'de yüzde 75 hibeli sebze fidesi dağıtılacak
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yüzde 75 hibe ile domates, biber ve patlıcan fidesi temin ederek çiftçilere dağıtacak. Başvurular başladı.
22.04.2024
14:47
Katil İsrail`in `Gazze` vahşetine tepki yürüyüşü
Katil İsrail'in 'Gazze' vahşetine tepki yürüyüşü
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu tarafından Gazze'de yaşanan vahşeti kınamak için yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Açıklamada; 'Gazze'de katliam var ama aynı zamanda izzetli bir direniş var. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz' vurgusu yapıldı!
22.04.2024
14:46
Bingöl`de otomobilin çarptığı inek telef oldu
Bingöl'de otomobilin çarptığı inek telef oldu
Bingöl-Muş Karayolu'nda otomobilin çarptığı inek telef oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın