KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2024 Çarşamba
°C

Özsoy'dan birlik çağrısı

HDP Bingöl Milletvekili Özsoy, “Bu badireyi atlatabilmemizin tek yolu, bütün toplumsal kesimlerin yana yana gelebileceği şekilde birlik olmaktır. Bugün basit siyasi hesapların, oy hesaplarının yapılacağı bir zaman değildir. Bu darbe sadece bir siyasi partiye karşı yapılmamış. Halkın, Türkiye’de yaşayan bütün toplumsal kesimlerin siyasal iradesine karşı yapılmıştır” dedi.

Özsoy`dan birlik çağrısı
24 TEMMUZ 2016 PAZAR 23:29
0
2062
1
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Kongresi (KJA), darbe girişimine karşı basın açıklaması yaptı.

HDP binası önünde yapılan basın açıklamasında konuşan HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, darbe sürecinin bir yıl önce Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, Nusaybin'de başlatıldığını ve bir yıl sonra gerçekleştirilmek istendiğini söyledi.

Darbe teşebbüsünde bulunan lider takımının, geçtiğimiz aylarda Güneydoğu'da illeri bombaladığını ve siyasilerce ‘kahraman' ilan edildiğini ifade eden Özsoy, aynı lider takımın halkın meclisini bombaladığını söyledi.

Özsoy, “Cizre'ye inanmayan, Cizre'de siviller katlediliyor dediğimiz zaman ‘bu devletin ordusu halkını bombalamaz' diyenler, şunu gördüler, bütün ordu değil ama içerisinden çok önemli bir klik, bu halkın en yüksek temsiliyet kurumu olan meclisini bombaladılar. Allah korusun vekiller orada ölebilirdiler. Bodrumlarda kalan vekiller daha sonra bize gelip özür diledi. Bütün siyasi partilerden, MHP dahil ‘Size inanmamakla büyük hata etmişiz' dediler” diye konuştu.

Darbeden sonra bütün siyasi partilerin yan yana geldiğini vurgulayan Özsoy, “Sivil toplum, halk yan yana geldi ve bir ortak tavır belirlediler. Bu badireyi atlatabilmemizin tek yolu, bütün toplumsal kesimlerin yana yana gelebileceği şekilde birlik olmaktır. Bugün basit siyasi hesapların, oy hesaplarının yapılacağı bir zaman değildir. Bu darbe sadece bir siyasi partiye karşı yapılmamış. Halkın, Türkiye'de yaşayan bütün toplumsal kesimlerin siyasal iradesine karşı yapılmıştır. Bu darbe AKP'ye yapıldığı kadar MHP'ye, CHP'ye, HDP'ye ve bunların dışında kalan bütün toplumsal kesimlerin siyasi iradesine karşı yapılmıştır. Dolayısıyla tavırda ortaklaşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sorunların konuşularak çözülmesinin yerine kutuplaşma, çatıştırma, toplumsal kesimleri uçlaştırma siyasetinin izlendiğini ve bu sayede darbenin zemin bulduğunu ifade eden Özsoy, şunları söyledi: “Türkiye'de çok ciddi sorunlarımız var. Demokrasi işlemiyor, kimse bize demokrasi işliyor demesin. Sivil siyaset kurumları işlemiyor. Bunun da farkındayız. Bir yıldır bu hükümetin bizim başımıza getirdiği, pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Ama bu sorunların çözümü kesinlikle askeri darbe değildir. 80 darbesinin travmalarını 40 yıldır atlatabilmiş değiliz. Allah korusun bir askeri darbe, 40 yıl daha bu memleketi geriye götürür, yazık olur. Dolayısıyla basit siyasi hesapları biran önce bir kenara bırakmamız lazım. Sağduyuyla akılla, mantıkla bu badireyi atlatmamız lazım.”

“DARBE DURMUŞ DEĞİL”

Darbe tehlikesinin geçmediğini vurgulayan Özsoy, “Eğer biz bu süreci atlatamazsak, bu kriz durumunu, Türkiye'nin sorunlarını çözmek için bir fırsata dönüştüremezsek, Allah korusun başka darbelere gebedir bu memleket. Uyarıyoruz, çok dikkatli olmak lazım. Toplumu kutuplaştıran, toplumu çatıştıran bütün siyasetlerin bir köşeye bırakılması lazım” dedi.

Olağanüstü hal sürecinde darbecilerin üzerine en sert şekilde gidilmesi gerektiğini ifade eden Özsoy, şunları söyledi: “Bu ihanetin açıklaması, gerekçesi yok. Fakat biz bu bölgede yaşayan Kürtler olarak Olağanüstü Hal ne demek biliyoruz. Gözaltında kayıpları biliyoruz. Sokak ortasında öldürülen insanları biliyoruz. Gıda ambargolarını biliyoruz. İnsanlar bunun için korkuyor. Olağanüstü Hal'i 15-20 yıl yaşamışlar, kaygılanmaları normaldir. Olağanüstü Hal demek, hukukun rafa kaldırılması demektir.

Vatandaşla devlet arasındaki bağın kopması demektir. Yarın birisinin başına bir şey gelirse hukuk kanallarını kullanamaması demektir. Onun için biz şunu söylüyoruz, darbeye karşı olduğumuz kadar, inşallah bu iktidar bunu bir fırsata dönüştürüp tüm muhalif sesleri susturma yoluna gitmez. Eğer giderse, başka çatışmaların, başka darbelerin önünü açar. Bunu bir tehdit olarak kimse görmesin. Siyaseten sorumluluğumuz gereği uyarmak zorunda kalıyoruz.”

“YAN YANA GELMELİYİZ”

“Dolayısıyla dönüp, hep beraber yan yana gelip bu darbe sürecini atlatabilmek için yapıcı çalışmalar yapabiliriz” diyen Özsoy, “Kimsenin kuşkusu olmasın HDP ilk günde, son günde darbeye karşıdır. Yarın bir darbe başarılı olursa biliyoruz ki en büyük bedeli özellikle bu bölge halkı ödüyor. O yüzden darbeye karşı olan herkesle gönül birlikteliği içerisindeyiz. Bizde dahil, siyaset kurumunun yan yana gelip ülkeyi bu darboğazdan çıkarması lazım. Ortadoğu, sil baştan yeniden yapılanıyor ve biz bunun sancılarını yaşıyoruz. O yeni bölgede yer bulabilmenin sancılarını yaşıyoruz. Yer bulabilmek için iç çatışmaları azaltıp, içte dostlarımız arttırmamız lazım. Sadece gidip, İsrail'le, Rusya'yla anlaşma yaparak yapamazsınız. Türkiye'de toplumsal barışı, iç barışı, huzuru, sükûneti sağlayabilirseniz, dünyanın bütün güçleri bu ülkeyi karıştırmaya, bölmeye çalışsın, muvaffak olamazlar. Çözüm ne Amerika'dadır, ne İsrail'le, ne Rusya'yla, ne Mısır'la, ne Esad'la anlaşmadadır. Çözüm burada kendi halkıyla oturup konuşarak, kendi hukukunu belirleyerek, bu kriz durumunu, bu darbe durumunu Allah'ın izniyle bir demokratik duruma çevirmek gerekiyor. Bu vesileyle hepimize geçmiş olsun diyoruz, inşallah bundan sonra daha yoğun şekilde darbe karşıtı çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu güne kadar HDP olarak çok fazla sokakları kullanmak istemedik. Toplumdaki değişik kesimlerle bizim kitlemizi çatıştırabilirler, kaygımız var. sorumlu siyaset gereği bir karışıklık, bir çatışma durumu, siviller birbirine girmesin diye mümkün mertebe yapıcı davrandık, bundan sonra da öyle devam edeceğiz. Umuyoruz ki Olağanüstü hal biran önce kaldırılır, yürürlükte olduğu müddetçe de bütün toplumsal kesimlerin seslerini bastırmak için bir araç olarak, siyasi mekanizma olarak kullanılmaz” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Ali AY (@Misafir_19824)
25 Temmuz 2016 Pazartesi 09:13
Siz meydanlardaki halkı adam yerine koymayan ve bu çirkefliğe el uzatansınız oysaki teşkilat olarak meydanda maya olmalıydınız ama nerde siz kasodan namalanmak ve olayları görmemmezlikten gelen yalan çirkef dedikodulara mahal veren örgüt oldunuz şahsım olarak sizden memnun dedğilim sizede inanmıyorum
08.05.2024
18:06
Üniversite öğrencilerinden Gazze`ye destek
Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek
Bingöl Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki ve Filistinlilere destek amacıyla kampüste nöbet eylemi başlattı. Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak da öğrencilere destek verdi.
08.05.2024
18:05
Bingöl`de trafik standı açılıp halk bilgilendirildi
Bingöl'de trafik standı açılıp halk bilgilendirildi
Bingöl'de trafik etkinlikleri çerçevesinde jandarma ve polis ekipleri tarafından kurulan trafik stantlarında hem bilgilendirme yapıldı hem öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtıldı.
08.05.2024
13:11
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan ve birkaç yıldır ilik nakli bekleyen Çınar Eymen Çakar için Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri etkinlik düzenledi.
08.05.2024
13:09
Bingöl`de görenleri şaşırtan devasa mantar
Bingöl'de görenleri şaşırtan devasa mantar
Bingöl'de mantar toplamaya giden vatandaşlar 2 kilogram ağırlığında mantar buldu.
08.05.2024
12:30
'Mahzen-40' operasyonu! 127 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu 49 ilde tefecilere ve dolandırıcılara yönelik düzenlenen 'Mahzen-40' operasyonlarında 127 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
08.05.2024
12:24
DİKKAT! Sağanak yağış geri geliyor
DİKKAT! Sağanak yağış geri geliyor
Türkiye, hafta sonu yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Batı bölgelerden başlayarak artan hava sıcaklıkları hafta sonu yeniden mevsim normalleri civarına düşecek. Bingöl'de hafta sonu plan yapacaklar bir daha düşünsün...!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın