KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli

Dövize hayır, tl'ye evet

Hükümet TL'deki değer kaybını durdurmak için çeşitli önlemler alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Türk lirası, altın değer kazansın' çağrısına MÜSİAD’dan da destek geldi.

Dövize hayır, tl`ye evet
08 ARALIK 2016 PERŞEMBE 07:19
0
1476
0
AA aa

11 bini aşkın üyesi ve onların temsil ettiği 60 bin üye işletmesiyle, Türkiye'nin yurt içinde ve yurt dışında en yaygın sivil toplum örgütlerinden biri olan MÜSİAD, iş dünyasını TL kampanyasına destek olmaya çağırdı.

MÜSİAD'ın Dövize “Hayır”, TL'ye “Evet” dediğini belirten MÜSİAD Bingöl Şube Başkanı Ali Akbana, dövizin bugünkü durumuna küresel dalgalanmaların yanı sıra belirgin bir manipülatif hareketin de sebep olduğunu ve bu durumdan TL'nin kazanacağı değer ile çıkılacağının altını çizdi.

MÜSİAD'ın TL kampanyası ve ekonomik tedbir önerileriyle ilgili değerlendirmeleri paylaşan Akbana; “Bugün ülkemizde döviz piyasalarında yaşananlara baktığımızda; kısa ve orta vadede atılacak adımları iyi planlayarak, gerekenleri hızla yapmanın ve kamuoyuna iyi anlatmanın önemli olduğunu görüyoruz. Dövizde yaşadığımız dalgalanmaların sadece küresel kaynaklı olmadığı, ancak ülkemizin mali altyapısından da kaynaklanmadığı açıkça ortadadır. Manipülatif bir hareketle karşı karşıyayız. Bu manipülasyona neden olanlara yaptırım uygulanması ve yurt içinde TL'ye değer kaybettirmeyi hedefleyen manipülasyon yapanların ellerinden de bu fırsatı almamız gerekiyor” dedi.

Bugün Türkiye'de, ne kamu, ne de özel sektör açısından bundan 5 ya da 10 ay öncesine kıyasla daha kötü bir tablo olmadığını belirten Akbana, MÜSİAD olarak açıklanan; hem iş dünyasının hem de yetkililerin kısa vadede ülke ekonomisi yararına alması gereken ekonomik tedbirleri ve önerileri de şöyle sıraladı;

"Tasarruflarımızı TL ile yapalım"

-“Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği, Sayın Başbakanımızın gerekli tedbirleri almak için çalışmalar yürüttüğü ve halkımızın da destek verdiği “Dövizini Bozdur, Tasarrufunu TL ile yap" çağrısı özellikle bu dönemde sahip çıkmamız gereken bir davranıştır. MÜSİAD olarak bu çağrıyı destekliyor, üyelerimiz ve vatandaşlarımızı da destek olmaya çağırıyoruz.

-Bunu öncelikle yapması gerekenlerin başında kamu kurum ve kuruluşları gelmektedir.

-Firmalara her zamanki tavsiyemiz olan "Hangi para biriminden gelirin varsa, o para biriminden borçlan" çağrımızı yineliyoruz.

"Yurtiçindeki döviz manipülasyonuna engel olalım"

-Yurt içinde Döviz manipülasyonu yapanlar varsa, BDDK, Merkez Bankası ve yetkili kurumlar bunu tespit edebilecek ve gerekeni yapabilecek altyapı ve yetkiye sahiptir. Gereken yapılmalıdır.

-Döviz/TL parite değişiminin bir ayağı da TL'dir. O halde, manipülasyona fırsat sağlayabilecek bir TL imkânı oluşturulmamalıdır.

"Döviz/Faiz kıskacında kamu tarafında yapılabilecekler"

Döviz/Faiz etkileşiminde birçok parametre vardır. Bu noktada destek sağlanabilecek alanlardan birisi de, gerekli düzenlemeleri yaparak kamu kurum ve kuruluşlarının banka mevduatları yoluyla yapılabilecek olanıdır.

-Kamu kurumları, özellikle bu dönemde, önceliği kamu bankalarına vererek mevduatlarına yüksek faiz elde etme yarışını bırakmalıdır. Bu mevduata, enflasyonu geçmeyecek, hatta bir miktar altında kalacak bir faiz kısıtı getirilebilir.

-Bu mevduatın vadeleri, en az 6 ay olacak şekilde hızla yenilenmelidir.

-Mevduat karşılığı promosyon alımları derhal durdurulmalıdır.

-Kamu, özel sektör ve bireysel ayrımı yapılmadan, 6 ay ve daha uzun vadeli TL mevduata %10'luk gelir vergisi stopajı bu dönemde sınırlanmalıdır.

-Bunların yapıldığı bir süreçte, Merkez Bankası da faiz artırımı konusunda daha dikkatli olmalıdır.

“Teminat açığı sorunu çözülmezse özel sektör tıkanır”

-Bu süreçte önemli bir başka konu da kredilere ilgili teminat açığıdır. Daha önce düşük kur değerinden kullanılan kredilerde teminat açığına düşülmesi iş dünyası için kritik önemdedir. Özel sektör, döviz kredisi borcunu ödeme zamanı gelince, ödeyebilecek olsa bile, bugünkü teminat açığı sorunu çözülmezse tıkanır.

-Bunu çözmenin yolu, en azından bu geçiş süresince döviz borcu teminatlarının döviz kredisin alındığı kur üzerinden değerlendirilmesi olmalıdır.

TL'nin değer kazanmasının çok önemli olduğunu belirten Akbana; “2013 yılında yapılan MÜSİAD Genel Kurulu'nda da artan uluslararası etkinliğimiz doğrultusunda, bölgemizde TL ile ihracatın artması için yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu, yurt içinde yaygın bir şekilde döviz ile alışveriş yapılmasının yanlışlığını ve buna bir an önce dur denilmesi gerektiğini söylemiştik. Bugün daha da önem kazanan bu söyleme ve Sayın Başbakanımızın açıkladığı "Kamu ihale ve alımlarının TL ile yapılacağı" kararına ek olarak, hizmet sektörü de dahil döviz ile alışveriş uygulamalarının biran önce kapsama alınması ve sona erdirilmesi gerekmektedir” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın