KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2024 Salı
°C

Depremzedelerden yardım çağrısı

Bingöl’de 1 Mayıs 2003’te yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremde evleri hasar gören Sancak Beldesi sakinleri, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Depremzedelerden yardım çağrısı
16 HAZİRAN 2017 CUMA 05:57
0
1981
0
AA aa

 

Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremde 200'ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış, binlerce ev de hasar görmüştü.

Yaşanan depremde evleri hasar gören Sancak Beldesi sakinleri, aradan geçen 14 yıla rağmen mağduriyetlerinin sürdüğünü belirterek yetkililerden yardım istediler.

Bingöl Sancak beldesinde yaşanan depremlerden dolayı evlerine ağır hasarlı raporu verildiğini anlatan Barcadurmuş ve Altun aileleri, daha sonradan bu raporunun iptal edildiğini, başka gidecek yerlerinin olmadığı için yıkılmaya yüz tutmuş evde yaşamlarını sürdürdüklerini ifade ettiler.

1 Mayıs 2003 Bingöl depreminde evlerinin oturulamaz rapor verilmesine rağmen kendilerine yeni bir ev yapılmadığını ifade eden Fatma Barcadurmuş, "Evimiz depremde bu hale geldi. En ufak sarsıntıda gidip geliyor.  Başka evim olmadığı için burada mecburi olarak kalıyorum iki kızımla beraber.  1958'den kalma çok eski bir ev içindeyiz. Ne yapayım nereye gideyim? Çocuklarımın hepsine burada baktım, burada büyüttüm. Yaşlandım hastayım. Daha önce deprem dolayısıyla evimiz zarar gördü geldiler ‘burası tehlikeli çıkman lazım' dediler. Madem bana öyle diyorlar bana ev yapsınlar öyle çıkayım. Korku içinde yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

İkamet ettiği evinin 1970, 2003 ve 2016'da Bingöl sınırları içerisinde yaşanan depremlerden etkilendiğini aktaran İzzet Artunlu,  özellikle 2003'teki depremde kendi evi başta olmak üzere, Sancak Beldesinde 18 evin ağır hasarlı olarak belirtilmesine rağmen sonradan bu kararın iptal edildiğini iddia etti.

Artunlu, "Geçen yıl Kiğı depremi evim tekrar zarar gördü. AFAD ekipleri gelip eve orta hasar verdikten sonra taş duvar olduğu için ağır hasar verdiler.  Ev 'oturulamaz' dediler ve ‘içinde oturmayın' dediler. Oturmayıp nereye gideceğiz? Yani bu taş duvar hasarlı evin altında kalıp ölmemiz mi isteniyor?" diye belirtti.

6 nüfuslu olduklarını aktaran Artunlu; "İki öğrencim var üniversitede durumum ortada. Gerçekten Sancakta torpili olanlara Bingöl merkezde ev çıktı. Ev şuan kullanılamaz halde biraz evinde ve dışında yama tadilat yaptım. Ama ufak bir sarsıntıda hepsi yıkılır." dedi.

2003 depreminde en çok mağdur edilen Sancak bölgesi olduğunu ifade eden Artunlu, "Yani TIR'larca Kızılay ve hayırseverlerin gönderdiği yardımlar hepsi Kuzey ilçelere değil de diğer bölgelere, Bingöl merkez ve diğer merkeze yakın ilçelere gidiyordu. Bize çadır vermediler, naylonun altında çoluk çocuk yaşıyorduk. 2003 depreminde Sancak merkezde 18 evin ağır hasarlı yazılmasına rağmen sonradan iptal edildi. Nedir ki gariban insanlardır. Gerçekten öyle idi. Gidip araştırsınlar raporlarda evimiz var. Ağır hasarlı mı değil mi? baksınlar." İfadelerini kullandı.

Oturdukları evin ağır hasarlı ve oturulamaz olduğunu ifade eden Artunlu, "Diyorlar ki evin DASK'ı yok. Ben bu taşları nasıl sigorta yapayım böyle bir evin sigortası olmaz diyorlar. Gittiğimiz bütün kapılar yüzümüze kapanıyor. Gece yarısı çocuklarım evden gelen sesler üzerine korkup yataklarından fırlıyorlar, dışarı çıkıyorlar. Bir rüzgâr geliyor evimizden sesler çıkıyor ve birbirine giriyor." diye konuştu.  (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın