KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
4 °C Kısmen güneşli

Ajansları 'interface'ye benzetti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, “Deve de değil, kuş da değil” dediği kalkınma ajanslarına “interface” benzetmesi yaptı.

Ajansları `interface`ye benzetti
16 AĞUSTOS 2017 ÇARŞAMBA 05:50
0
1738
0
AA aa

Yılmaz, kuruldukları günden bu yana gündemden düşmeyen kalkınma ajanslarıyla ilgili merak edilenleri Sanayi Gazetesi'ne anlattı.

Şenol Aydın'a konuşan Yılmaz, “Deve de değil kuş da değil” dediği kalkınma ajanslarına “interface” benzetmesi yaptı.

Yılmaz, yerel aktörleri ortak akılla bir araya getiren kurumlar olarak tarif ettiği ajansların yatırımcıyı yönlendirdiğini, teşvik ve hibe desteklerinin yanı sıra KOBİ'lere kurumsallık, girişimcilik ve İK gibi değerleri benimsettiğini söyledi. Yılmaz, çoklu yönetim yapısı nedeniyle güçlükle idare edilen kalkınma ajanslarının çatışmaları kurumsal seviyelere çekip sosyal alanları rahatlattığını ifade etti.  

Yılmaz, şu sorulara cevap verdi:

AJANSLAR TEŞVİK MERKEZİ DEĞİL

Yıllarca Kalkınma Bakanlığı görevinde bulunan, kalkınma deyince ülkemizde ilk akla gelen isim olan size öncelikle şunu sormak isterim… Kalkınma ajansları kuruluş amacına uygun hareket ediyor mu?

Geçmişte Türkiye'de merkezi planlama anlayışı vardı. Ankara'dan devlet planlama kanalıyla birtakım makro stratejiler geliştiriliyordu ve uygulamaya dökülmeye uğraşılıyordu. Türkiye farklı ekonomik değerleri ve üstünlükleri olan büyük bir ülke. Büyükşehirlerle ve sadece belirli bölgelerle Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşamayacağı aşikâr. Dolayısıyla bütün yörelerimizin öncelikle farklı özelliklerini tespit etme, daha sonra da harekete geçirme amacıyla kuruldu kalkınma ajansları. Yerel aktörleri bir araya getirerek, yerel aklı devreye sokarak ortak akılla yörelerimizi iyi analiz etmek, ardından da her yörenin kendine özgü kalkınma stratejisi geliştirmesini sağlamak hedeflerdir. Makro stratejimiz ve vizyonumuzla uyumlu olmak kaydıyla her yörenin kendi strateji ve planını yapması lazım. Bunu da aşağıdan yukarıya şeklinde bir düzenle ortaya koyması gerekmektedir. Kamu kurumlarıyla, STK'sıyla, özel sektörüyle yerel yönetimiyle bir bütündür. İkincisi kamu-özel ve yerel yönetim iş birliğini öngören bir mekanizmadır kalkınma ajansları. Kalkınma kurullarına baktığınızda farklı aktörleri görürüz. Kalkınmanın en önemli unsurlarından biri de paydaşlarla yerelde bir hedef birliği ve eylem bütünlüğü sağlamaktır. Kalkınma ajanslarımızın bir ilave unsuru da yeni bazı finansal mekanizmaları devreye sokmasıdır. İlk yardım, proje, İK ve Ar-Ge destekleri gibi çeşitli fon kaynakları olan bir mekanizmaları yürütür. Ama bizim asıl beklentimiz daha çok bilgi üretilmesi, ortak hedefler geliştirilmesi ve beraberlik sağlanmasıdır. Finansal destekler de işin tatlandırıcısıdır.

“TEK DURAK OFİS” OLACAK

Güçlü bütçelere, nitelikli insan kaynaklarına sahip kalkınma ajansları, ülkemizin büyümesine, kalkınmasına ne gibi faydalar sağladı? Bundan sonraki süreçte üzerlerine düşen sorumluluklar nelerdir?

Bugüne kadar ajanslarımız binlerce önemli hizmet yapıp, binlerce rapor verdi. Her biri kendi bölgesi ve sektörleriyle ilgili önemli çalışmalar yaptı ve kendi bölgesinin planlama teşkilatı gibi çalıştı. Bilgi olmadan kalkınma ve strateji olmaz. Kalkınma ajanslarımız bilgi ve strateji üretti. Kamunun da özel sektörün de kaynaklarını verimli kullanabilmesi için detaylı ve özel analizlere ihtiyaçları vardır. Bunu ajanslar sağladı ama daha yol almamız lazım. Kurumsallaşma bir anda olmuyor. Zamanla ajanslarımız daha etkin çalışacaklar. Bir görevleri de yatırım destek ofisleri (YDO'lar) kanalıyla yatırımları bölgeye çekmek ve yatırımcıları tek elden bilgilendirerek muhatap olmaktır. Çeşitli teşvik, destek ve yönlendirmelerle diğer kurumlardaki bürokratik işlemlerini de takip etmek suretiyle yatırımcıların hayatlarını kolaylaştırmaktır. YDO'lar ajansların altında her bölgede kurduğumuz yapılardır. Tek durak ofis, yatırımcı gittiğinde tek yerle muhatap olacak, yatırımcı yorulmayacak. Bu mekanizma inşallah zamanla çalışacak.

YETERİNCE PROJE GELİŞTİRİLEMİYOR

Kalkınma ajanslarıyla ilgili özellikle sanayide çok eleştiriler var. “Ne ürettiler, hangi değerleri ortaya çıkardılar” tenkitleri yapılıyor. Ben de bu eleştirileri göz önünde bulundurarak şunu sormak istiyorum. Kalkınma ajanslarının eksikleri neler, daha çok nerelere yoğunlaşmalılar?

Kalkınma ajansları, desteklerinde özellikle KOBİ'leri ortaya çıkarmıştır. Sağladıkları destekler büyük firmalar için anlamlı değil ama küçük ve orta ölçekli işletmeler için oldukça değerlidir. Büyük işletmelerin ise önemli yatırımlara cazibe sunarak destek oldular. Yaptığımız işlerden en önemlisi şu oldu; Başbakanlığa bağlı, yurt dışında temsilcilikleri olan yatırım destek ajansı var. Kalkınma ajanslarının da yurt içinde networkleri var. Biz bu ikisini bütünleştirip arasında irtibat kurduk. Kalkınma ajansları geliştirdikleri proje fikirleriyle yatırımcıların işini epeyce kolaylaştırdılar. Sadece yerli değil yabancı yatırımcı için de bunu yaptılar. Başbakanlığa bağlı Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımızla paslaştılar. Güzel uygulama örneklerini Kalkınma Bakanlığımızdan elde etmeniz mümkün. Birkaç örnek vermek gerekirse; Afyonkarahisar bir turizm şehri. Termal kaynaklar ve firmalar var. Ortaklaşa bu kaynak için proje geliştirildi örneğin. Bu vesileyle önemli bir tasarruf sağlandı ve düşük maliyetle hizmet sunan bir sistem kuruldu. Yine İstanbul'da teknoloji ve inovasyona yönelik çalışmalara destek verildi. Sosyal entegrasyonu da unutmadık. Van'a gittik, ajans desteğiyle tekstil kent kuruldu, binlerce insan ekmek yiyor şu an. Yörelere göre farklı projelere destek veriyor kalkınma ajansları. Çünkü her bölgenin gelişmişlik seviyesi ve ihtiyaçları birbirinden farklı. Ajanslar bunları yakalayıp destek oluyor.

Kalkınma Bakanlığımızın da politikaları önemli. En önemli meselemiz insan kaynakları, bunu yerelde güçlendirmemiz lazım. Kurumsal kapasitemizi güçlendirmemiz lazım. Teknik destekler bu yönde gelişiyor. Hibe destekleri bir yere kadar. Aslolan kurumsal kapasiteyi, İK'yı geliştirmektir. Bizim en büyük eksiklerimizden biri olan yeterince proje geliştirememenin önüne geçilmelidir. Her yöre kendisine göre proje üretecek ki yatırımcıyı cezbetsin. Zira yatırım tanıtımı diğer konulardan farklıdır. Genel tanıtımda ilin güzelliklerini anlatırsınız ama yatırıma dönük tanıtım nokta atışıdır. Faydalı proje fikirleri gerekir.

AJANSLAR GERİLİMİ ERİTİYOR

Sahadaki eleştirilerin yanı sıra kalkınma ajanslarının çoklu yönetim yapısından kaynaklı kurumsal sorunlara da değinmek istiyorum. Zaman zaman ciddi gerilimlere sebebiyet veren “çoklu yönetim” yapısı doğru mu?

Çok aktörlü yapılarda gerilimler olabilir, işin tabiatında var. Gerilimler oluyor diye bizim bu yapılardan vazgeçmememiz lazım. Birlikte çalışma kültürünü güçlendirmeliyiz. Özelin bakışı, kamunun ve yerel yönetimin bakışı farklı olabiliyor. Bu yüzden sürekli diyalog mekanizmalarına ihtiyacımız var. Çatışmaları kurumsal seviyelere çekip sosyal alanlar rahatlatılmalı. Belki kurum içerisinde zorluk yaşıyoruz. Ama ajansların en büyük katkılarından biri bu gerilimleri zaman içerisinde eritmesi. Bu bir kültür. İller arasında da aynı şeyler geçerlidir. Bakanken de söylemişimdir: “Küçük olsun benim olsun diye değil, büyük olsun hepimizin olsun” diye yaklaşmalıyız meseleye. Bazen iller arasında tatlı bir rekabet iyi olabilir. Belli bölgedeki iller arasında tamamlayıcı bir ilişki olmalıdır. Komşu ildeki güzel bir gelişme size de fayda sağlıyor aslında. Komşuda pişer size de düşer. Sinerjiler böyle oluşur. Aynı yöredeki iller arasın sinerji oluşturma da ajanslarımızın katkılarıyla doğuyor. Ekonomi aslında bölgesel bir hadisedir. Tek tek illerin rekabet gücü bir yere kadar. Asıl rekabet gücünü sağlayan çevrenizle elde ettiğiniz üstünlüklerdir. Bu sebeple bölgesel birliktelikler şarttır.

DEVE DE DEĞİL KUŞ DA DEĞİL

Kurum çalışanları dahi birçok kesim merak ediyor; kalkınma ajansları neden bakanlığın taşra teşkilatı değil?

Aman olmasın… Deve de değil, kuş da değil. Buna bilgisayar dilinde interface diyorlar. Aslında merkezle yerel arasında ne merkez ne de yerel olan; ama ikisiyle de diyaloğu olan ve bu diyaloğu güçlendiren bir yapı. Yenilikçi ve kurumsal... Biz geleneksele alışmışız. Dünyada kamu yönetiminde ara formlar gelişiyor. İş birliği sağlayan bir mekanizmadır ajanslarımız. İlle bir kutunun içine koymamalıyız. Bunlar katma değerli mekanizmalardır, geliştirilmelidir.

HER AJANS FİKİR GELİŞTİRMEK ZORUNDA

Son olarak; ajansların eskiden daha çok sektörel ve bölgesel destekleri vardı. Şimdi daha çok eş güdümlü projelere destekler veriliyor. Ajanslar istikamet mi değiştirdi?

Kalkınma ajansları sadece doğrudan destek veren kurumlar değildir. Bölgeye katkıları bir taraftan özel sektörü diğer taraftan uluslararası formları şekillendirmektir. Uygun projeler hazırlamazsanız fonlardan faydalanamıyorsunuz. KOBİ'lerde de bu kapasite yeterli değil. Ajanslarımız bu noktada devreye girip AB fonlarından yararlanmamızı sağladılar. AB insan kaynakları programı için birçok ajansımız hazırlık yaptı. İŞGEM için projeler hazırlandı. Bu rollerin ilerisi için daha da güçlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bakanlıklar elbet şemsiye kuruluşlardır. Ama bölgeye inip proje hazırlama, izleme, yatırımcıya yol gösterme yapan ara kurumlar ajanslardır. Destek kısımları görünür yüzü, ama sosyal kısmı da var. Ajanslar özel sektör yatırımlarına da yol gösterir. Kalkınma ajansları için aslında hibe programları ikincil sıradadır. Aslolan diğer toplumsal ve kalkınmacı alanlardır. Her ajans kendi bölgesinde proje fikirleri geliştirmek zorundadır. Bunların bir kısmı henüz finanse edilmemiş olabilir. Bazı ajanslarımız yatırımcıya arsa yeri bile tahsis ediyor. Kocaeli'den biliyorum, bir ajansımız bunun için yazılım bile geliştirdi. Yatırıma müsait arazileri bir bilgi sisteminde topladılar, gelen yatırımcıya yol gösterdiler. Yatırımın özelliğine göre yönlendiriyorlar.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.03.2024
23:45
Bingöl sandık başına gidiyor!
Bingöl sandık başına gidiyor!
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bingöl'de de halk, 31 Mart 2024 Pazar günü merkez ve 7 ilçe ile 3 belde belediyesinin başkanı, belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyeleri ve muhtarların belirlenmesi için sandık başına gidilecek. Kim, nasıl oy kullanacak, neler yasak olacak? İşte Bingöl seçimine dair tüm detaylar….
28.03.2024
23:40
Çapak:
Çapak: 'Üniversitemiz kendi emsalleri arasında bir numara'
'Gelişimde Lider Üniversite' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 'Bütün olarak bakıldığında üniversitenin geldiği nokta, kendi emsalleri arasında bir numara. Hem fiziki olarak hem de nitelik olarak, nicelik olarak bu böyle. Fiziki anlamda 110 hektar iken, halihazırda 324 hektara çıkarıldı. Türkiye'de bal alanında ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi alan bal bizimki olacak' dedi.
28.03.2024
23:36
MEB açıkladı! 1 Nisan`da okullar tatil olacak
MEB açıkladı! 1 Nisan'da okullar tatil olacak
Türkiye 31 Mart günü sandığa gitmeye hazırlanırken yapılacak seçimlerin ertesi günü, eğitime 1 gün ara verilmesine ve öğretmenlerin idari izinli sayılmasına karar verildi.
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın