KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Ab ne türkiye ile yapabiliyor ne de türkiye'siz

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yıllardır süren müzakerelerin bir sonuca ulaşmamasını değerlendiren Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Dinler Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Olgun, “AB Türkiye’yi gözden çıkaramıyor; ama kendi kozmik odasına alacak kadar da Türkiye’ye sıcak bakmadığı anlaşılıyor” dedi.

Ab ne türkiye ile yapabiliyor ne de türkiye`siz
08 ARALIK 2016 PERŞEMBE 07:19
0
1518
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Dinler Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Olgun, demir perde blokundan ayrılan bazı ülkelerin kısa zamanda AB çatısı altına alındığını anımsatarak, söz konusu ülkelerden daha güçlü bir altyapıya, gayri safi milli hasılaya sahip olmasına rağmen Türkiye'nin hala AB kapısında bekletildiğini kaydetti. Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden kararını değerlendiren Prof. Dr. Olgun,  Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan sürecinin neredeyse yarım yüz yılı aştığını, neredeyse yüz yıllık bir ideal, bir hayal haline dönüştüğünü söyledi.

“TÜRKİYE BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDEN DAHA İLERİ SEVİYEDE”

Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesinden daha ileri bir seviyede olduğunu dile getiren Prof. Dr. Olgun, “AB ile Türkiye arasında tarihsel ölçekten günümüze kadar gelen bir teolojik uyum sorunu var. Demir blok ülkelerinden azat olan pek çok ülke, AB çatısı altında kolayca konumlanırken Türkiye halen bu söz konusu ülkelerden daha fazla bir altyapıya, gayri safi milli hasılaya sahip olmasına rağmen, AB kapısında bekletilmeye devam etmektedir. Yani ekonomik siyasi sorunlar bir yana, sorun esasen teolojik kökenli bir sorundur. Türkiye Osmanlı bakiyesi olarak AB'nin kalbine, Viyana'ya kadar ulaşmış, tarihsel kökler olarak Avrupa zihninde bir Müslüman korkusu oluşturmuş bir medeniyetin bakiyesi olarak varlığını sürdürmektedir. Dolayısıyla Müslüman bir ülke olarak AB kapısında Türkiye'nin uzun süre beklemesi doğrusu çok garipsenecek bir durum değil. AB üyelik sürecinde Türkiye'nin birçok alanda reform gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

“TÜRKİYE'NİN AB'DEN ALACAK BİR ŞEYİ KALMADI”

Türkiye'nin artık AB'den alacak fazla bir şeyinin kalmadığını vurgulayarak sözlerine devam eden Prof. Dr. Olgun, "AB süreciyle Türkiye birçok hususu halletmiştir. Ne gibi? Örneğin askerle olan ilişkisini, vesayetle olan ilişkisini düzeltmiştir. Kurumsal yapılar önemli ölçüde standartlaşmıştır. Ekonomik, sosyal, kültürel pek çok alanda gerçekten AB standardını, müktesebatını kendisi de kopyalamış, almış yürürlüğe koymuştur. Bu açıdan bakıldığında AB'nin esasen Türkiye açısından misyonunu tamamladığını bile söyleyebiliriz. Büyük bir medeniyet projesi olarak sunulan AB'nin, Türkiye'ye muhalif pek çok oluşumun odaklandığı bir koruyucu merkez haline geldi. Marjinal cinsel eğimler diye tabir ettiğimiz LGBTİ gibi kuruluşları artık himayesine alan, ev sahipliği yapan, çok agresif bir takım düşünceleri bünyesinde barındıran ve bir medeniyet projesi sunmaktan oldukça uzaklaşan bir oluşum haline dönüştü AB.

Şangay 5'lisi fikirlerine de değinen Prof. Dr. Olgun, "Şangay Türkiye için bir alternatif olabilir mi? Bunu da çok gerçekçi bulmak mümkün değil. Çünkü Rusya ve Çin merkezli Şangay ortaklığının Türkiye'nin geleceğine dair bir vizyon sunma ihtimalinde söz edemeyiz. İçerisinde Hindistan, Pakistan, İran var, gözlemci olarak Türkiye'nin de katılımı söz konusu. Çoğu komünist blok ülkelerinden oluşuyor. Türki Cumhuriyetler var. Dolayısıyla yine de Türkiye'nin uzun vadede AB'den çok daha farklı veriler elde edileceğini düşündüğümüz bir süreç olarak görünmüyor" dedi.

“D8, TÜRKİYE İÇİN GELECEK VAAT EDEN BİR BİRLİK”

“D8'ler, Türkiye için gelecek vaat eden birlik olma özelliğini koruyor” diye sözlerine devam eden Prof. Dr. Olgun, "O halde neyi gündeme getirebiliriz? Eski başbakanlarımızdan merhum Necmettin Erbakan'ın dillendirdiği D8 oluşumu akla geliyor. İslam coğrafyasını kuşatan D8'ler, Türkiye için gelecek vaat eden birlik olma özelliğini koruyor. Türkiye'de özel politikalara yoğunlaşmış AB, NAFTA, Şangay gibi güç merkezleri yerine  daha çok Müslüman toplulukların içerisinde yer aldığı İslami perspektifle ekonomik, kültür, sanat, siyaset anlayışı benimseyen oluşumlar içerisinde yer almak anlamında D8'in tekrar canlandırılması bir alternatif olarak ortaya konulması oldukça elzem görünüyor” diye ifade etti.

“NE AMERİKA NE AVRUPA BİRLİĞİNİN HAÇLI ZİHNİYETİ”

"Ne Amerika'nın siyasi oluşumları ne Avrupa Birliğinin Haçlı zihniyetine dayalı yapısal kurgusu ne Şangay'ın Ortodoks ve Komünist versiyonu, bütün olumsuzluklara, handikaplara rağmen yine İslami ittihat çerçevesinde bir işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu zamana kadar hiç denemediğimizi bir kez daha fark ettik bu yolun değerlendirilmesi gerektiğin düşünüyorum." diye sözlerine devam eden Prof. Dr. Olgun, AP'nin aldığı kararının biraz tavşana "kaç", tazıya da "tut" tarzı gibi bir hareket olarak yorumladı.

Prof. Dr. Olgun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Her ne kadar AP bu kararı alıyor ama AB için bu bağlayıcı olmuyor. Yapılanması da çok enteresan bir örgütlenme. Öyle görünüyor ki AB ne Türkiye ile yapabiliyor ne de Türkiye'siz. Mevcut statükoyu korumak AB'nin en büyük ideali gibi görünüyor. Yani Türkiye'yi koparmamak ama Türkiye'yi içerisine almamak. Bu siyasi olarak en verimli, gerçekten en konformist yaklaşım olarak görülüyor AB için. Çünkü malum işte bir teröre engel olma yönü var. Biraz demokratik bir ülke olması hasebiyle belli ki modern yönünü kullanmak istiyor. Ama yine de sınırlarını uzak tutmak, kendi içine Müslüman bir coğrafyadan gelen işçi birikimi belli ki katmak istemiyor. Dolayısıyla AB, Türkiye'yi gözden çıkaramıyor; ama kendi kozmik odasına alacak kadar da Türkiye'ye sıcak bakmadığı anlaşılıyor."

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zazacan (@Misafir_20100)
08 Aralık 2016 Perşembe 14:50
Hakan Hoca çok değerli bir hocamız, televizyonda daha önce kendisini görmüştüm.
Bu şekilde değerli hocalarımızın KONFERANSLARI gerçekleşmeden önce duyurulsa, haber yapılsa bizlerinde katılma imkanı olabilir.

ÖNERİM ŞU: ÜNİVERSİTEMİZ TARAFINDAN Bİ MAİL GRUBU OLUŞTURULSUN.
KONFERANS VB ETKİNLİKLERDEN HABERDAR OLMAK İSTEYENLER MAİL ADRESLERİNİ BU GRUBA BİLDİRSİN.

KALIN SELAMETLE
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın